neljapäev, veebruar 03, 2011

Kunsti platsi esimene tulemine

Maarin Mürk jalutas mööda tulevasest Kunsti platsist (kuulub teadupärast tulevase Kunstiakadeemia juurde) ja pildistas sealsed valgusinstallatsioonid just for the record üles. Et nagu esimene pääsuke selles kohas või nii.






Ametlik pressiteade allpool, aga ühesõnaga. Esimene installatsioon siis tõotatud Kunsti platsil. Plats, mis tulevikus avab kaasaegse kunsti rohkem linnaelanikule ja seob Kunstiakadeemia tema asukohaga. Praegu tegutsevad seal igatahes puulased ja tohtlased, kes toimetavad omi toimetusi, millest kõrvaltvaataja midagi aru ei pruugi saada. Pressiteadet lugedes läheb muidugi selgemaks, et ahaa, tüübid ehitavad. Minu meelest üks pissib. Vähemalt lumi on kokku lükatud üheks hiiglaslikuks valliks ja valgusskulptuurid peegeldavad kiilasjääl täitsa kenasti. Bussiootajad platsi mõlemas küljes teevad pilti. Vallist teisel pool asub parkla ja meelde tuleb üks EKA Üliõpilasesinduse meil Foorumi-listi, et "meile ju lubati, et ei tehta EKA koha peale parklat, äää!". Ma väga loodan, et EKAl on läbimõeldud ja nutikas strateegia, kuidas oma platsi kasutada ja endast märku anda, sest asukoht on ikka väga super ja soodne avaliku ruumiga kommunikeerimiseks. Eks Kunsti platsi kanda jääb paratamatult ka linnaelanike arvamus ja ettekujutus sellest, mis on kaasaegne kunst ning see on piisavalt suur vastutus, et platsi kasutamine hoolega läbi mõelda, tudengite poolt siis muidugi eelkõige.





Press:

Homsest saab Eesti Kunstiakadeemia platsil ja Tallinna vanalinnas vaadelda unenäolisi valgusinstallatsioone

Homme, 4. veebruaril kell 18.00 esitlevad Eesti Kunstiakadeemia vabade kunstide teaduskonna tudengid Tallinna linnaruumis kahte valgusinstallatsiooni.

Eesti Kunstiakadeemia Tartu mnt 1 platsil avatakse installatsioon "Ehitusplats", mis kujutab kummituslikku figuuridegruppi. Heledad unenäolised ehitajad tegutsevad ladudes üles uut kunstiakadeemia hoonet. Tudengite juhendaja dotsent Kirke kangro sõnul "tahab projekt tähelepanu pöörata akadeemia uue maja vajalikkusele ja selle intensiivsele ootusele nii tudengite kui õppejõudude seas ja avaldab ühtlasi lootust, et kuskil maja ehitamise nimel siiski tegutsetakse ning tudengitel on võimalus peatselt oma majas õppida."
Figuuride grupi jalge all hõõgub kunstiakadeemia uue maja projektiplaan (video autor Peeter Maimik).

Teine valgusskulptuuri projekt asub Harju tänaval ning kannab nime "I have a dream" (Mul on unistus). Tudengid on välja pannud argised esemed, väsinud igapäevased asjad, "mis on saanud ootamatu energialaengu ja vitamiinilaksu ning säravad ja helgivad uue jõuga."

Installatsioonid on üleval 4. - 6. veebruarini ja on publikule nähtavad õhtupimeduses.

Osalesid: Georg Johan Elm, Connie Gallagher, Lilian Hiob, Merilin Kaup, Peeter Maimik, Mari Miller, Sulev Mõniste, Aili-Maarja Mäeniit, Mats-Laes Nuter, Katrin Repnau, Katrin Rätte, Jana Soans, Hanna Soodla
Juhendaja Kirke Kangro

Näitust toetavad Valgusfestival, Tallinna Linnavalitsus, KH Energia-Konsult, OÜ Uranos ja Eesti Kunstiakadeemia

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Aitäh piltide eest! Ma õue ei saanud, aga pressiteadet lugesin. Pressiteatest jäi mulle mulje, et tegemist on hologrammidega. Nii suutsin ühe hea inimese uskuma panna, et tegemist oli hologrammidega, sest tema küll nägi kohapealt, mina aga lugesin on ju

G

Unknown ütles ...

kusjuures ma pärast sain aru, et seal oli miski projektsioon on - EKA uue maja ruumiplaan vms...jääl olid mõned rohelised laserjooned näha küll, aga et sellest maja põhiplaani lugesid välja ilmselt Cityplaza kontorites töötajad...