neljapäev, oktoober 02, 2008

Artishok soovitab: Eestimaa kettad

Kõigepealt väike ülestunnistus - meile nimelt hullupööra meeldivad muuseumid. Kunstimuuseumid, ajaloomuuseumid, koduloomuuseumid, loodusloomuuseumid, kaevandusmuuseumid, tuletõrjemuuseumid, postimuuseumid, pangamuuseumid, merelaevastikumuuseumid, antropoloogiamuuseumid, teatrimuuseumid, muusikamuuseumid, adamsonericu majamuuseumid - everything goes. Kõige huvitavamad väljapanekud kusjuures ei asu enamasti esindusgaleriides, tõelisi pärle leiab pigem vanadest, nurgatagustest ja äraunustatud muuseumiasutustest. Enam-vähem pimesi võib kindel olla zooloogiamuuseumitele. Igavene sära surnud hülgepoja klaassilmades - see on suurem kui elu.




Seekord soovitame aga külastada Eesti Spordimuuseumi. Sest seal on avatud näitus "Eestimaa kettad".


Spordimuuseum on muidugi kuulus oma rikkaliku ekspositsiooni ning kompetentsete valvuritädide poolest. Kuid väljapanek "Eestimaa kettad" pakub tavapärasest sügavamat mõtlemisainet. See nõuab süvenemist ega anna ennast vaatajale kergelt kätte, tõstetades pigem küsimusi kui pakkudes vastuseid.

Näitusesaali on paigutatud 45 postamenti, milledel troonivad 45 ühesugust ketast. Iga ketta alla aga on kirjutatud erineva inimese nimi.
Puhas kontseptualism.



Spordimuuseum asub Tartu südalinnas, Rüütli 12

täpsem info: http://www.spordimuuseum.ee/pages.php/museum/news?id=503






Heiteketast iseloomustab äärmuseni lihtsustatud sümmeetriline vorm ning rangelt tsentraalne kompositsioon



Vt ka Kaido Ole "the Band", Kaido Ole "Küsimused", Martin Pedanik "Kizoo"
Pilt: Sveta

3 kommentaari:

Sveta ütles ...

Head tüübid! Kasutasite pildi mu Flickrist mind teadvustamata! Räägin viimasest pildist (http://www.flickr.com/photos/sveeta/242774794/). Mul piltidel on Attribution-Noncommercial CC pandud, nii et palun pange mu nime alla.
Mina alati viidan Artishokile, kui teie pilte kasutan.
Sveta

ARTISHOK ütles ...

siird vabandused. Otsisin pildi välja google pildisearchiga ja märksõnaga Kaido Ole ja üldse ei vaadanud, mis adressadilt se leidus.

Aga parandame vea

Sveta ütles ...

aitäh:)