kolmapäev, jaanuar 12, 2011

Semionautika ja poliitkompra

Oodates hommikul trolli, mida ei tulnud ega tulnud, jäin ajaviiteks silmitsema peatuseseina ehtivat plakatit. Tegemist oli ühe staazhika ja väärika erakonna valimisreklaamigaga. Plakat esitas valimislubadusi, iga lubaduse ees tärnina erakonna logo. Valimislubadused olid üsna mittemidagiütlevad, küll aga osutus kõnekaks partei logo.

Arvestades, et tegu on rahvuslik-konservatiivset maailmavaadet esindava erakonnaga, on tegemist väga tabava logoga. Nagu ma oletan, on logo välja töötatud järgmise mõttekäigu alusel:

Kuigi logol kujutatud nn kaheksakand on meile kõigile tuttav rahvuslikelt kudumitelt, pole tegemist millegi lokaalselt eripärasega. Täiest vastupidi, nn kaheksakand on geomeetrias tuntud kui oktagramm. Oktagramm aga on arhetüüpne kujund: see on tasapinnaline kujutis 4-dimensionaalsest polütoobist, kas hüperkuubist e. tesseraktist või hüperoktaeedrist. Oktagramm kui sakraalgeomeetriline kujund aga on laialt kasutusel erinevates religioonides, eriti levinud on see ilsamistlikus arhitektuuris.

tesserakt
hüperoktaeeder


Muhu valla vapp

Dubai rahvusvahelise lennujaama logo

Aserbaidzhaani vapp


Tagasi konkreetse logo juurde. Olles seda mõnda aega uurinud, sain aru, et midagi selles häirib, midagi oleks nagu korrast ära. Ja ongi! Antud logo kui geomeetriline kujund on nimelt konstrueeritud vigaselt.

Pealiskaudsel vaatamisel ei hakka see silma, kuid ....

...hoolsamal uurimisel võib märgata, et alumine vasakpoolne neljandik märgist langeb üldisest rütmist välja ning märgi keskel olev ruut pole tegelikult ruut, vaid on ebavõrdkülgne pentagon.

Kus viga näed laita... jne. Konstrueerime geomeetriliselt korrektse logo.

Voila! Ja ühtlasi saab ka selgeks, miks antud partei kasutab vigase geomeetriaga märki: geomeetriliselt korrektne logo tekitaks poliitiliselt ebakorrektseid assotsiatsioone.


Trolli ootas:
Margus Tamm


3 kommentaari:

Unknown ütles ...

Margus, see on hea!

Anonüümne ütles ...

Selle algne autor on Helmet Raja. Logo tagapõhja selgitus temalt oli pikem ja põhjalikumgi kui selles loos toodu.
Praegune logomuutus ei ole aga enam tema tehtud. Kontrollisin, originaalsel logol on samasugune "viga".

margus ütles ...

ainult Meister suudab svastika niimoodi rukkilille sisse ära peita, et keegi arugi ei saa.