teisipäev, veebruar 12, 2013

Kuidas kirjutada kaasaegsest kunstist?

III Artishoki Biennaali kataloogi esitlus ja vestlusring Apollo raamatupoes


Neljapäeval, 21. veebruaril kell 18 esitletakse Solarise Apollo raamatupoe avatud pinnal III Artishoki Biennaali kataloogi ning jätkatakse möödunud aasta lõpus Eesti meedias tekkinud kaasaegse kunsti diskussiooni vestlusringiga "Kuidas kirjutada kaasaegsest kunstist?". Esitlusel kuulutatakse välja ka järgmise Artishoki Biennaali kuraator ja toimumiskoht.

Vestlusringis osalevad ajaloolane Marek Tamm, kunstiteadlane Krista Kodres, kultuuriministeeriumi kunstinõunik Maria-Kristiina Soomre, kunstiteadlane Rebeka Põldsam Kaasaegse Kunsti Eesti Keskusest, kunstnik ja kunstikriitik Margus Tamm ning ajakirja Kunst.ee peatoimetaja Andreas Trossek. Vestlusringi modereerib III Artishok Biennaali kuraator Liisa Kaljula.

Eesti kaasaegsel kunstil on selja taga üks rahvusvaheliselt edukamaid aastaid, ometi on meie ajakirjanduses viimase poole aasta jooksul olnud rekordiliselt palju juttu kaasaegse kunsti närusest avalikust positsioonist. Sageli jõutakse neis aruteludes küll välja tõdemuseni, et süüdi pole mitte kaasaegne kunst, vaid kaasaegne kriitika, millel nappivat vajalikku vaimukust või lennukust, et siduda kaasaegset kunsti laiema publiku ja aktuaalsete ühiskondlike protsessidega. Levinud on ka arvamus, et kunstiringkonnal enesel puudub soov laiema publikuga kontakti astumiseks ja üldsuse kaasamiseks valitutele mõeldud mängu. Kriitikat kunsti kõrval oluliseks pidav Artishoki Biennaal on loodud just nende probleemide teadvustamiseks.

III Artishoki Biennaali kataloog sisaldab tagasivaadet kogu biennaali tööprotsessile alates kevadistest nominatsioonidest ja suvistest kavanditest kuni sügiseste väljapanekuteni Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumis. Lõviosa võtavad enesele aga sada arvustust noortelt eesti, läti ja soome kunstikriitikutelt Saara Hacklinilt, Indrek Grigorilt, Marian Kivilalt, Oliver Laasilt, Šelda Puķītelt, Gregor Taulilt, Annika Tootsilt, Triin Tulgistelt ning kohaliku kultuurikriitika „pahadelt poistelt“ Mihkel Kunnuselt ja Meelis Oidsalult.

Trükisoojale kataloogile on eessõna kirjutanud Tallinna Ülikooli kultuuriteooria doktorant ja blogi Memokraat üks eestvedajaid Tarmo Jüristo. Lisaks on kataloogi jaoks tõlgitud New Yorgis baseeruvate sotsioloogi Alix Rule'i ja kunstniku David Levine'i möödunud aastal online-meedias laineid löönud artikkel „International Art English“, kus võetakse lähema vaatluse alla, miks on kaasaegsest kunstist kõnelemisel kujunenud välja vaid valitutele arusaadav žargoo. Kataloogi järelsõnas annab Artishoki Biennaali üks algatajaid Maarin Mürk biennaali valemi vabavaralisse kasutusse, kutsudes üles kriitikabiennaalide korraldamisele üle kogu maa.

Eesti- ja ingliskeelsete tekstide ja mustvalgete reproduktsioonidega 290-leheküljelise kataloogi on koostanud ja välja andnud Liisa Kaljula, kujundanud Tuuli Aule ja Jaan Evart ning trükkinud Lulu Press.

Kataloog on saadaval Apollo raamatupoodides üle kogu Eesti, peatselt ka Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumis avatavas Lugemiku raamatupoes ja Tallinna erialaraamatukogudes.

Kataloogi saab nii paberraamatu kui ka e-raamatu kujul tellida Lulu.com võrgupoest aadressil: http://www.lulu.com/shop/search.ep?type=&keyWords=artishok&x=0&y=0&sitesearch=lulu.com&q=

Kontakt:
Liisa Kaljula
III Artishoki Biennaali kuraator
lassebosse@gmail.com
+3725162688

Artishoki Biennaal sai eksperimentaalse näituseformaadina alguse 2008. aastal, tingituna teatavast vaakumist Eesti 2000. aastate kunstikriitikas. Etteantud valemi kohaselt pannakse igal hommikul üles uus näitus ühe kunstiprojekti ja kümne arvustusega – ja nii kümme päeva järjest. Iga järgnev kuraator on biennaali valemile aga omalt poolt midagi juurde lisanud: 2010. aastal lisas Kati Ilves biennaalile kümme kunstnikuvestlust, 2012. aastal Liisa Kaljula kümme nominatsiooniesseed. Mis võiks oodata ees 2014. aastal?


III Artishoki Biennaal. Kuidas kirjutada kaasaegsest kunstist?
III Artishok Biennale. How to Write about Contemporary Art?
Kataloog, 290 lk.

Kuraator, kataloogi koostaja ja väljaandja:
Liisa Kaljula

Kujundajad:
Tuuli Aule ja Jaan Evart

Eessõnad:
Liisa Kaljula, Tarmo Jüristo, Alix Rule, David Levine

Järelsõna:
Maarin Mürk

Biennaalil osalenud kunstnikud:
Art Allmägi, Madis Katz, Epp Kubu, Andrus Lauringson, Ats Parve, Tanel Rander, Triin Tamm, Timo Toots, Paco Ulman, Anu Vahtra

Biennaalil osalenud kriitikud:
Saara Hacklin (FIN), Indrek Grigor, Marian Kivila, Mihkel Kunnus, Oliver Laas, Meelis Oidsalu, Šelda Puķīte (LV), Gregor Taul, Annika Toots, Triin Tulgiste

Fotod: Paul Kuimet

Eestikeelsete tekstide toimetajad:
Keiu Virro, Maria Mölder, Elnara Taidre

Ingliskeelsete tekstide toimetajad:
Paul Emmet, Matthew Hyde, Dirk Lloyd, Peeter Talvistu

Tõlkijad:
Merli Kirsimäe, Hendrik Koger, Kristiina Raud, Saskia Salakka

Trükk ja levi:
Lulu Press

Kommentaare ei ole: