esmaspäev, juuni 23, 2008

Mõned palad TAIKi lõputööde näitustelt

MOA trendikas kujundus - geomeetria + igavesti ümberkombineeruvad tähed

TAIK ehk siis Helsingi Disaini ja Kunsti Ülikool presenteerib oma lõpetajaid juba mitmendat aastat laiaulatusliku festivali Masters of Arts (MOA) kaudu. Lisaks lõputööde näitusele toimuvad selle raames diskussioonid, seminarid (nt Special Effects, On the Edge of Change, Passion, Helsinki Design District jne), skriiningud, peod, esitlused jms statelliitformaadid. Kogu programmi hoiab koos rahvusvaheline 12 liikmeline tiim, kuhu kuuluvad nii oma erialade professionaalid kui ka tudengid.
Sel aastal osales lõputööde näitusel 80 tudengit fotograafia, meediakunsti, disaini, filmi ja kujutava kunsti erialadelt. MOA lõputööd paiknesid kõik nö oma maja keldris hiiglaslikul näitustepinnal, kuid näitusekujundus suutis hoida üldmuljet ühtsena ning jagada ruumi kangaste ja vaheseintega loogiliseks liikumisrajaks.
Üldmuljes domineeris tootedisain ja kujutava kunsti osa oli üsna tagasihoidlik ja pigem igavavõitu. Disainis oli valdavaks jooneks hea maitse ja arhetüüpne skandinaavi disainikeel - puhtad, selged vormid, naturaalsed materjalid ja minimalism. Tundub, et selle koolkonna legendaarse mõju alt on ikka veel ülimalt raske välja tulla ja selles mõttes ei pakkunud lõputööd eriti palju üllatuslikke lahendusi.
Nagu ikka selliste suurte ülevaatenäituste puhul oli ka MOA tase väga ebaühtlane ja valdaval enamusel töödest juures koolitööde maik. Näitus ise jättis tervikuna aga tugevama mulje kui selle üksikud osa eraldivaates, olles külastaja jaoks tehtud maksimaalselt mugavaks (põhjalikult infot, hea orginaseering jne). Võrreldes kohaliku TASE festivaliga, mis alles hakkab end festivalina teadvustama, tundub MOAl olevat mitmeid võtme-eeliseid: suur tiim, oma hiiglaslik eksponeerimispind ja tundub ka, et teine ajaline kalender, mis on võimaldanud kogu info aegsasti ära koguda (vs siin on tihti viimase minutini ebaselge, kes mida eksponeerib). Igatahes on selline lõputöödenäituste garneerimine satelliitürituste ja mitmekesise programmiga igati teretulnud nähtus ja loodetavasti areneb see traditsiooniks ka siin.

Mmmaarin



Sanna Kauppinen - On the way to becoming a non-nature photographer

Detail 50ndate stiilis puulõikes paraadportreest (klaasi all)

Kaisa Hoikkala

Markku Pietilä dekoratiivsein.

Laura Palosaari - Purgatoorium. Lemmiktöö lõpetajate hulgast. Väike luupiv akvarelli-animatsioon, käsitööline ja sobivalt kohmakas.

Sini Talonen. Ruumi elavndamiseks mõeldud pidevalt õhuga täituvad-tühjenevad neoonsed tekstiiliobjektid. Näiteks tehasepidudele, kus on vaja suurt ruumi kuidagi liigendada.

uutmoodi pulgad oriendi kööki - Lincoln Kayiwa

Näitusevaade

Näitusevaade

Kommentaare ei ole: