kolmapäev, juuli 23, 2008

If you’ll believe in me, I’ll believe in you


Elnara Taidre, kes viibis sel semestril Edinburghis ja on siia varemgi sealsest kunstielust kirjutanud, saatis kokkuvõtte ka oma kursusega tehtud kaasaegse kunsti näitusest:

If you’ll believe in me, I’ll believe in you

21. juuni – 20. juuli 2008

The GRV Studio 2, 37 Guthrie Street, Edinburgh


Kaasaegse kunstiteooria magistrikursust Edinburghi Kunstikolledži Visuaal- ja Kultuuriuuringute keskuses (Centre for Visual & Cultural Studies, Edinburgh College of Art) läbivate tudengite kureeritud näitus “If you’ll believe in me, I’ll believe in you”1 toob kokku selliste kunstnike töid nagu Erica Eyres (Šotimaa), Sigga Björg Sigurðardóttir (Island), Katinka Simonse a.k.a. TINKEBELL (Madalmaad), ja Lorraine Sue-Fern Yeung (Inglismaa). Näitust avab oma performance’iga Shelly Nadashi (Iisrael).

Näitusel esitatud tööd, mis projitseerivad inimesele omaseid jooni loomade, väljamõeldud olendite ja elutute objektide peale, tekitavad ühteaegu vastikuse ja külgetõmbe, süütuse ja õuduse tundeid. Inimeste kalduvust antropomorfiseerima, inimestama, võib leida mitmesugustes kultuurivormides, Disney filmidest Furry fandom’i subkultuurini, Frankensteini sündroomist avatarideni virtuaalses kübermaailmas. Antropomorfiseerimise mõiste pakub mõjuvat ja rikast kontsepti, mille kaudu kunstnikel on võimalik suhestuda laia teemaderingiga, kaasaarvatud inimeste keerulised suhted loomadega postiindustriaalse ühiskonna ja massikultuuri kontekstis, ning ka meie vastuoluline reaktsioon grotesksetele kuid siiski sümpaatiat äratavatele objektidele.

Opereedides alainimlike, hübriidsete poolloomalik-poolinimlike ning ebainimlike tegelastega, loovad kunstnikud absurdseid, enigmaatilisi ja vahel ka irriteerivaid narratiive. Inimeseks olemine muutub mõjutatavaks ja ebastabiilseks, omistades usu olemust igale järjepidevamale inimlikkuse definitsioonile. Kuid, kui sa usud minusse, usun ka mina sinusse.

Lisainfo

1. Näituse kodulehekülg http://www.embassygallery.co.uk/believeinme

2. Kunstnikud: Erica Eyres http://www.ericaeyres.com ; Sigga Björg Sigurðardóttir http://www.galerieadler.com ; Katinka Simonse (a.k.a. TINKEBELL) http://www.tinkebell.com ; Lorraine Sue-Fern Yeung http://www.lorraineyeung.com; and Shelly Nadashi http://www.myspace.com/shellynadashi.

3. Näitusega kaasneb väike raamat, mis koosneb nii kuraatorite kui külalisautorite poolt kirjutatud tekstidest. Artiklide kogumik pakub vahetuid ja kaudseid tõlgendusi ning kommentaare näitusel tõstatatud teemadele, ning hoomab nii teoreetilisi kui poeetilisi tekste, pakkudes erinevaid arvamusi ja lüürilisi lähenemisi sellistele teemadele nagu antropomorfism, kunstnike omamütoloogiad, abjektsioon. Raamatus on avaldatud reproduktsioonid näitusel välja pandud töödest. 72 lehekülge. Kujundaja Margus Tamm: http://www.tammtamm.net/.

4. Kuraatorid: Angela Beck (Kanada), Kristín Dagmar Jóhannesdóttir (Isand), Elena Damiano (Itaalia), Talitha Kotzé (Lõuna-Aafrika Vabariik), Undine Lang (Sveits), Martine Foltier Pugh (Šotimaa), Elnara Taidre (Eesti), Galya Umansky (Iisrael).

1 Näituse pealkiri on laenatud Lewis Carrolli raamatus “Alice peeglitaguses maailmas”, kus seda fraasi ülteb Alice’ile ükssarvik.



NB! näituse esimest arvustust saab lugeda siit:
http://www.theskinny.co.uk/article/43129-if-youll-believe-in-me-ill-believe-in-you-the-grv

Sigga Björg
Erica Eyres
Tinkebell, Erica Eyres, Sigga Björg_näitusevaade

Sigga Björg
Sigga Björg
Tinkebell
Shelly Nadashi

Shelly Nadashi

Kommentaare ei ole: