teisipäev, oktoober 07, 2008

Eesti uuem autorikoomiks

tekst ja pilt: Andreas Trossek

Kunstiametniku Andreas Trossek’i korraldajapoolne fotoreportaaž DisainiÖÖl 26.-28. septembril 2008 Kultuurikatlas eksponeeritud Eesti uuema autorikoomiksi näitusest (vt lähemalt: http://www.disainioo.ee/et/sisu/koomiks.html), mida nagunii suurt keegi ei näinud, sest pilet oli kirves ja ekspositsioon oli ka kuhugi ahju peale eriti ära peidetud.



No kesse julgeb mingite tellingute peal turnida, jõudmaks kuhugi tehaseplatvormile, kus seinatäis recycle-papitükkidele knopkadega üles trukitud A4-sid (nõndanimetatud “autorikoomiksinäitus”) hängib alavalgustatud eksponaatidena nii, et neid ei näe küürutades ja poolpimeduses silmi kissitades ka mitte?
Lugu pole parem ka kaaskuraatori Joonas Sildre’ga, kes järjekordse nulleelarvega näituse orgunnimisega kaasneva peavalu hankimise asemel oli samal ajal hoopiski Taanis Pixar Animation Studio koolitusel õppimas seda, kuidas sääraste oskustega nagu koomiksijoonistamine ja digi-illustratsioon laias maailmas tõelist raha teenida (vt lähemalt: http://tabularasaart.blogspot.com/).
Seda Sildre veel ei tea, aga kui ta tagasi tuleb, hakkab ta küljendama järge kogumikalbumile “Narratiivsus piltides: Eesti ‘00 aastate autorikoomiks”, mida kõnealune näitus disainirahvale reklaamis.











Kommentaare ei ole: