teisipäev, august 04, 2009

TURISTI PILGUGA



Reedel, 7. augustil kell 16 avatakse Tartu Kunstimuuseumis näituse „TULEVIK SÜNNIB TÄNA. ENSV progressiivne kunst 1958-1968” satelliitväljapanek „TURISTI PILGUGA”.

Korterid, suvilad, ateljeed ja autod. Ihalused on Nõukogude Liidu mikroajaloo lahutamatud koostisosad. "Turist" Nikita Hruštšov toob viiekümnendate lõpul nõukogude inimese ellu veel ühe — turismituusiku. Võimalus reisida mööda suurt kodumaad ja külastada idabloki riike oli kunstniku elukutse üks eeliseid sotsialistlikus süsteemis. Loomingulised komandeeringud pidid soodustama kunstnike ja kirjanike nakkumist paljurahvuselise nõukogude ühiskonnaga. Reisipildid on eesti kuuekümnendate ametlikus kunstis eraldiseisev teemablokk, mis sisaldab muidu formalistlikuks peetavaid žanre nagu arhitektuuri- ja loodusvaated ning sageli on võõrsil töötatud vabamas ja lõdvestunumas laadis. Vana maailma rändurites on kokkupuude eksootiliste ühiskondadega tekitanud mitmesuguseid tundeid euroopaliku progressiidee suhtes. Nagu kirjutab 1961. aastal Samarkandist Ilmar Malin, "haarab see sind sedavõrd, et kaotad orienteerumise: mis on vana, mis uus, mis progressiivne, mis mitte". Reisid on nii mõnegi eesti kunstniku jaoks osutunud loominguliseks murdepunktiks. Ilmar Malinit muutis pöördumatult muhameedlik Kesk-Aasia, Nikolai Kormašovi Põhjala looduse ja õigeuskliku kultuuri kombinatsioon Petseri, Põhja-Dvinaa ja Peipsi ümbruses ning Kaljo Pollit koos Lennart Meriga nähtud Kamtšatka. NSV Liidu rahvakunstnik Evald Okase vaated Madalmaadele, Itaaliale, Prantsusmaale ja Jaapanile vormisid aga kuuekümnendatel paljude eestlaste ettekujutust Läänest.


Satelliitnäitus „TURISTI PILGUGA” jääb Tartu Kunstimuuseumis avatuks 13. septembrini 2009.

Näitus „TULEVIK SÜNNIB TÄNA” ootab külastajaid kuni 20. septembrini 2009.


NB! 11. septembril 2009 leiab Tartu Kunstimuuseumis aset kuuekümnendate ja progressiideega seonduv ettekannete päev.

Liisa Kaljula
Indrek Grigor
Tiiu Talvistu

www.tartmus.ee
Tartu Kunstimuuseum
Raekoja plats 18
Lisainfo tel 7441920





8 kommentaari:

(eevo) ütles ...

lugesin just sellist teemat kohe tekkis seos:

http://trash-can-dance.blogspot.com/2009/08/tallinn-parem-uks-kord-naha.html

http://www.youtube.com/watch?v=0PoIvISJEpE

Unknown ütles ...

Njah, seda filmi näitusel ei näe, küll aga Teaduste Akadeemia tellimusel valminud Ekspeditsiooni Kamtšatkale, 1960, sellest, kuidas Kalevi dressipluusides eesti delegatsioon avastab metsiku loodusega maa...

(eevo) ütles ...

äge!

edasi ütles ...

olen seda filmi millest Trashi blogis juttu näinud ja nõustun temaga, et see pole eriti midagi väärt, ainult muusika oli meeleolukas. kui otsida siis leiaks kindlasti paremaid ajastupilte.

K. Lynx ütles ...

Millal see ettekannete lineup võiks ilmuda?

lassebosse ütles ...

Esinejate line-up:

Aasmäe
Bernštein
Komissarov
Kangilaski
Grigor
Kaljula

Ajakava koos täpsete teemadega varsti-varsti. Tuleb eraldi pressikas.

Ma omakorda küsiks, et millal Foksal?

Gio Ve ütles ...

Your report is very interesting indeed. I invite You to see in my site a great collection of views of borders (riigipiirid) in my Italian-Estonian site http://www.pillandia.blogspot.com
Best wishes from Italy!

lassebosse ütles ...

Thanks! Will check it out!