pühapäev, juuni 17, 2012

Kuulamissoovitus: Martiini!


Õunaviks on andnud välja vabalt allalaaditava albumi harukordse Martiinide liigi ainukese isendi helisalvestistega.

"Martiini on selgeks saanud unustatud masinate salvestamise ning aegajalt leitakse neid salvestisi tema pesapaikadest, kuigi seesugused leiud on harvemad kui eelajalooliste loomade jäljed devoni liivakivis."
Kiwa

Martiini muusika on justkui lühifilmid, mille tegelasena sa võid ühel ööl ärgata, sest pilt on sinu peas ja alati on võimalus, et seal kusagil kaadri taga hiilib ringi ka teekannuga hiidmutt."
Villem Valme

Kuuldused kõrvalistel orbiitidel tegutseva Tartu kunstniku Martiini olemasolust kandusid Õunaviksi kõrvu juba 90ndate alguses, kuid tema heliloominguga lähemaks tutvumiseks tuli
oodata 20 aastat vee peal. Kiwa: "Martiini on üks esimesi ja väheseid kaasaegseid kunstnikke Eestis, kes on järjekindlalt heli kui materjaliga ja low-tech esteetikaga eksperimenteerinud. Kui me temaga aastal 2000 Metabor'i helikunstiplatvormi hakkasime looma, oli ta sellega juba ammu tegelenud, samaaegselt mina, p0rt ja Andres Lõo Tallinnas. Varasemast ajast ainult Kaarel Kurismaa."

Aastal 2011 oli Õunaviksil koostamisel kogumik "Toatuur 2", mille jaoks paluti ka Martiinil oma demo teele panna. Pärast ootamatu audiolaviini läbikuulamist oli selge, et need salvestised vajavad omaette aegruumi ning privaatseid lähenemiskatseid (ehkki üks lugu pressiti sabotaaži mõttes ka kogumikule).

Nii sündis "virr-varri ähvardus", mis sisaldab seitset instrumentaalset lugu ja ühe telefonikõne pealtkuulamise võimalust. Plaadi koos kujundusega saab alla laadida aadressil ounaviks.ee/ov13.htm. Samast leiab ka värske väljaande Mahlapress, kust saab lugeda kaht Kiwa võimatut, ent õnnestunud katset kirjeldada Martiinit ja tema plaadi tekkelugu, samuti Martiini enda selgitusi lugude tekkimise kohta.



Laskem end ähvardada,
kirjutas
Õunaviks

Kommentaare ei ole: