reede, september 22, 2006

Mõnusad disainiauhinna nominendid

Külastasin eesti noorte disainerite loomingut pungil täis näitust, mis toimus ei kusagil mujal, kui disainigaleriis. Väljapanek koosnes Eesti Disaini Auhinnale nomineeritud tegijate töödest. Seal sai näha laia kajastust leidnud Sixten Heidmetsa ja Sirli Põllumäe noortemööbli seeriat (suht-koht kõigis sisustusajakirjades oli selle põdrakitse tooli pilt, tuleb tuttav ette, onju), Kaspar Paasi kingi, merekivi-istmeid ja seinavaipa. Kõige võluvamad on kahtlemata vildist merekivid, alternatiiv inetutele istekottidele.
Alustuseks räägime seinavaibast: kas õnneks või kahjuks, ei ilutsenud vaibal kaunis tiiger või mõni Aljonuška, ja vaibamaterjaliks ei olnud plüüš. Tegelikult ma üldse ei tea, kas see vaip oli seinale mõeldud, aga galeriis rippus ta justnimelt seal, ning kõik oli okei. Seega: tere tulemast tagasi, kallis dekoratiivvaip! Ja ma üldsegi ei püüa siinkohal ironiseerida vms, minge vaadake ise.
Samuti jäid silma teised kaunid kodutekstiilid, padjapüürid näiteks. Tahaks sots-realismi kriitiku kombel halada: no miks meie kaubanduses kohtab harva ilusaid asju, nad oleks ju teretulnud igas kodus ja justkui disainerid järjest teevad head-paremat aina juurde. Või siis hind on nii kirves, et töölisklass endale kaunist lubada saab vaid vähesel määral. Või töölisklass ikka ei jaga, mis on hea.
Moekunst: Kaspar Paas – kas uus Jaanus Orgussaar? Orgussaarest pole ammu midagi kuulda olnud ning Eesti kingakunstnikuks nr 1 kandideerib hetkel graafilise disaini tudeng. Siis kui tema eelkäija lõi ekstravagantsuse ja hmmm, mõningase poeetilisusega, pakub Paas igati kantavaid elegantseid jalanõusid. Tegelikult ainult ühte jalanõu, aga mitmes kuues – tallale saab zipperi abil kinnitada erinevaid jalavarje. Värvideks on punane valge ja must, tegemist on meestekingadega.
Disainiauhinnale kandideeris noorte kõrval ka selline vana kala nagu Sven Sõrmus pakkudes kõrgtehnoloogilisi lahendusi moodsatele gadget´itele, mille otstarvega sai tutvuda keerulisi manuaale uurides. Veel olid näitusel vann, grillrest, valgustid.

Anne Vetik

Annika Laigo vaip Oh! This is me!

Raimo Sau tool "Bumerang" ja Ivari Männi riiulikomplekt "Flixflax"

Kaspar Paasi tõmblukuga papud Sip it

Aksessuaar Sixten Heidmetsa & Sirli Põllumäe "Fellini" mööblisarjast

Zoom Annike Laigo jaanimardika-vaipa Glow Bug (parima disainiprojekti Bruno)

Annika Laigo merekivi-istetoolid Pebbe

Ivar Männi vesipiljard Supernova

Tarmo Luisk, osa kollektsioonist "Flamous"

Kommentaare ei ole: