neljapäev, jaanuar 25, 2007

Kunstnikud räägivad. Isiklikke vaatepunkte kaasaegsele kunstile


Neljapäeval, 25. jaanuaril kell 18.30 - 20.00 leiab aset järjekordne kohtumine Sally Stuudio Kunstiteadlikkuse Keskuse sarjast "Kunstnikud räägivad. Isiklikke vaatepunkte kaasaegsele kunstile". Seekordseks esinejaks on Tiina Tammetalu.

Tiina Tammetalu (s. 1961) on vabakutseline visuaal-, maali- ja raamatukunstnik, kelle tegevust markeerivad kuulumine kunagisse legendaarsesse kunstirühmitusse Rühm T, sadakond raamatukujundust, tegevus kuraatori ja õpetajana ning mõistagi viljaka ja aktiivse maalija staatus. EKL liige aastast 1992.Kohtumisõhtul räägib Tiina oma kahest peamisest tegevusalast: maalimisest, eriti aga sarjast "Eesti maastik" ning raamatukujundusest, samuti oma loomingumeetoditest ning -põhimõtetest. Juttu saadab rohke visuaalne materjal Tiina töödest.

Maalisari "Eesti maastik" kujutab detailseid vaateid Eestimaa erinevate paikade pinnasele. Ühendades tahvelmaali ja traditsioonilisi freskomaterjale - liiva, savi, lupja - võib tehnikat nimetada "fresko lõuendil". Maalid, mis esmapilgul paistavad abstraktsed, on hoopis detailideni realistlikud - tohutusuured makrovaated, mis eriti tänu rustikaalsete materjalide kasutamisele kätkevad eneses Eestimaa erinevate pinnaste olemust. Raamatut käsitleb Tiina kui interdistsiplinaarset objekti. Ta arutleb, kuidas kasutada maalikunsti graafilises disainis, samuti
milline on ja võiks olla illustratsiooni roll raamatukujunduses. Ta räägib nn ebatavalisest illustratsioonist - illustratsioonist, mis ületab selle mõiste kitsad piirid, illustratsioonist, mis ei ole
pelgalt lugu kujutav miniatuurne pilt raamatus.
Kohtumisõhtuga sünergias on Kunstikeskus.ee virtuaalses 24h galeriis üleval Tiina Tammetalu näitus "Eesti maastik. Hirvepargi savitee pärast vihma" (25.11 - 30.01). Samuti on kunstnikul avatud või tulemas mitu näitust reaalgaleriides:

- 17.01 - 27.01 raamatuillustratsiooni näitus "Laste Maailm.
Laulupidu" Arhitektuuri- ja Disainigaleriis, Pärnu mnt 6, avatud E-L
12 - 18
- Alates 7. veebruarist näitus "Eesti maastik" Riigikogu näitusesaalis
- Tema kaks suuremõõtmelist lõuendit sarjast "Eesti Maastik" on
üleval KUMUs näitusel "Kogutud kriisid II. Eesti kunst 90ndatel".

Seepärast on just õige aeg tutvuda kunstniku loominguga läbi tema enda sõnade. Olete oodatud kuulama ja kaasa rääkima! Kohtumine toimub Sally Stuudios, Aia 13B/Uus 16. Osavõtt tasuta. Lähem informatsioon: www.kunstikeskus.ee/sally ja telefonil 6418518.

Sally Stuudio Kunstiteadlikkuse Keskuse kohtumistesarja "Kunstnikud räägivad. Isiklikke vaatenurki kaasaegsele kunstile" eesmärgiks on avada mitmekesise ja tihti vastuolulise nüüdiskunsti köögipool kõige vahetumas vormis, tegijate eneste emotsionaalse ja enesekeskse
"ülestunnistuse" kaudu. Mis tegelased, millised inimesed õigupoolest on siis need kunstnikud, kelle loomingut me galeriides, muuseumides, kodudes, aga samuti lagunenud tehasehoonetes, klubides ja internetis näeme? Kunstiteadlikkuse Keskus püüab oma kohtumisõhtutega rajada süsteemsemat "silda" kunstiloojate ja -tarbijate vahele, kaardistades aktiivseid ja omanäolisi autoreid, uuemaid kunstivorme ja püsiväärtusi meie kunstimaastikul. Kunstihuvilistele annab silmast-silma kohtumine ainukordse võimaluse küsida autorilt OMA küsimusi - ning miks mitte ka vaielda!

Kunstiteadlikkuse Keskuse tegevust toetab Kultuuriministeerium.


Edastas Jane Remm


Kommentaare ei ole: