teisipäev, juuni 19, 2007

Vaikib dialoog


15. juunil avas Tartus hooaja-väliselt oma uksed Rael Artel Gallery, kus väljas noore fotograafi Anna-Stina Treumundi valguskastid pealkirjaga „Vaikiv dialoog“.

„Vaikiv dialoog“ on pilguheit kolme naise poolt läbi elatud suhtlemisolukordadesse, mida fotograaf on taasesitanud. Need mälestuste kujul kinnistunud olukorrad on esitatud valguskastidena, mille külm, sugestiivne neoonvalgus kutsub laskuma trepist keldripimedusse, et taasleida mitteteadvuse piirimaile pagendatud suhtlemissituatsioone.

„Vaikiva dialoogi“ alguses seisab paradoks – vaikivat dialoogi ei saa ju olemas olla. Seetõttu on selle foto-installatsiooni ruum paljuski kujuteldav – piltidel on küll „reaalsed“ kohad ja „päris“ inimesed, kellel on kunagi midagi olulist ütlemata jäänud, kuid sellele vaatamata hõljub tööde kohal teatud puudumisest või küllastamatusest tulenev tühjus, melanhoolia. Ütlemata jäänud sõnad on kirjutatud õhku.

Valguskastidel näha olevad jäädvustused toimumata jäämistest on need hetked, mil rääkija ei leidnud julgust või tahtmist öelda välja või korrata oma soove/hirme. Seetõttu tähistab „vaikiv dialoog“ siinkohal suhtlusprotsessis kogetud hirmu- või ängistustunnet: suutmatust endaga toime tulla, võimetust oma mõtteid, tundeid, soove või ihasid väljendada. Seetõttu ei tasu sõnavabadust deklareerivas demokraatlikus ühiskonnaski unustada vaikimise mahasuruvat, lämmatavat ning tsenseerivat aspekti, mis on sisse kirjutatud kõikidesse suhtlemisolukordadesse, inimsuhetesse, sotsiaalsetesse rollidesse või käitumismustritesse.

Peale suhtlemise uurib kunstnik ka mälu ja foto ambivalentsust. Nii mälupilt kui foto on subjektiivsed allikad, millede usaldavus on kaheldav.


„Vaikiv dialoog“ avatud
15. – 22. juuni 2007
kell 15.00 – 18.00

Lähem info annastina.treumund@gmail.com

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

"Vaikib dialoog" või "Vaikiv dialoog"?

Anonüümne ütles ...

näituse pealkiri on Vaikiv dialoog. teksti pealkirjaks pandi Vaikib....ei häiri.