neljapäev, august 09, 2007

Cheese 23|07

(Kõigepealt väike teadaanne: alljärgnev numbriülevaade juhatab sisse Artishoki ja fotoajakirja Cheese koostööprojekti - igas Cheese numbris ilmub spetsiaalselt selle numbri jaoks loodud Artishoki lehekülg, mille kujundab Margus Tamm. Vastukaaluks avaldab Artishok omakorda uue Cheese numbri värske ülevaate, mille koostab Laura Kuusk. Teabevahetuse eesmärk on siduda omavahel Eestis ilmuvaid omaalgatuslikke väljaandeid ning nende lugejaid.)







Juulikuine fotoajakirja Cheese number on heinaajale ebaomaselt sisutihe. Kaaneloo kangelane on seekord fotograaf Nicholas Sinclair, keda intervjueerib Marge Monko. Küsimuste ja vastuste järgnevusest moodustub vestlus, mille lugemise teeb nauditavaks eriti asjaolu, et jutt on sidus ning küsimused asjakohased, kuna ka küsitleja on portreefoto spetsialist. Lisaks intervjuule ka üheksal leheküljel suurepäraseid üht- või teistpidi portreefotosid Sinclairi loomingust.
andreas w kirjutab oma lapsepõlvetraumadest Anna Hintsi fotoseeria "Lapsepõlve õppetunnid" taustal. Pakkudes kaht erinevat autoripositsiooni, on nii Hintsi fotod kui andreas w tekst siin Isiklikud ja samastumist pakkuvad ühtaegu. Ühesõnaga- autorite duo sobib siin hästi nagu.... rusikas silmaauku (me kõik oleme ju varases lapsepõlves ära õppinud, mida see tähendab, eks?).
Käesolevast Cheese'i numbrist leiab ka nii mõnedki fototudengite tegemisi kajastavad lood. Eesti Kunstiakadeemia fototudeng Karel Koplimets seletab oma fotoseeria "Kahtusalused" tagamaid, Tartu Kõrgema Kunstikooli fotograafia 1. kursus räägib oma näitusest "Avatud olemus". Vastne moemagistre Kristina Paju võtab kokku oma magistritöö vaikusest moefotograafias, mis valmis koos fotograafide Anna-Stina Treumundi ja Kaisa Eichega.
Kooliteemadel jätkates leiame nende kaante vahelt Ahto Külveti intervjuu Tartu Kõrgema Kunstikooli külalisprofessori Robin Dance'ga (algus varasemates numbrites 19/20).
(Meta)teooria huviliste rõõmuks võtab kunstiteadlane Indrek Grigor sõna semiootikadoktori Peeter Linnapi fotoloogiaseeria teemal, mis läbi seitsme Cheese'i numbri (12/05-19/06) ilmunud.
Kunstisündmustest kirjutab seekordne Cheese Marge Monko näitusest "Uurimusi kodanlusest" Helsinkis Soome fotograafia projektiruumis ning Piret Räni reklaamikriitilisest näitusest "21. saj. aabits" Tartus Y-galeriis, samuti ka Ilja Sundelevitsi ning Anna Altsuki projektist "Tsoon".
Lisaks traditsioonilised pressi- ja loodusfoto ning tehikarubriik, mis seekord siiski veidi proportsionaalsemad. Ehk on aidanud meie ajakirjandusruumi korrastada uue tehnikaajakirja Maatriks ning loodusfotole pühendatud LoFo ilmumine.
Käesolevat Cheese'i numbrit ei kugistanud ma selle sisu tiheduse ning suhtelise ühtluse tõttu alla ühe ampsuga, jättes ebameeldivad tükid taldrikule kuivama, vaid haukasin osade kaupa, kuni kogu number oli läbi seeditud.

Laura Kuusk








4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

no ootame selle artishoki lehe Cheeses ära, aga siinse kohta tahaks küll nina kirtsutada, kuivõrd see ei erine oluliselt Cheese tavapärasest pressiteatest, võibolla natuke pikem, aga sisuliselt ikkagi pressikas. Selles ei ole iseenesest midagi halba, aga kas ja kuivõrd seda saab tõsiseks koostööprojektiks nimetada.
Cheeses ilmuva kohta peetakse olulisimaks mainida, et selle kujundab Margus Tamm, mis tähendab graafiliselt kahtlemata väga lahedat lehekülge, aga ikkagi viitab kõik sellele, et tegemist on pigem reklaami vahetus tehinguga…

… ma vist võtan seda sulgudes esitatud väikest teadaannet liiga tõsiselt

Anonüümne ütles ...

Minu jaoks (ja Ahto Kylveti jaoks teiseltpoolt) on selle projekti m6te eelk6ige ikkagi siduda omaalgatuslikke v2ljaandeid - signaliseerida, et ei olda kuidagi konkurendid ning kuna (potensiaalne) sihtgrupp on ilmselt suurelt osalt kattuv, siis n6 ristteavitada seda auditooriumit veelkord. Nii et selles m6ttes on see muidugi reklaamivahetus ja ma arvan, et on v2ga hea tulemus, kui v2ljaanded saavad sellisele kokkuleppele ning leiavad inimesed, kes on n6us traditsioonilist reklaamiformaati natuke elavndama.

Alguse sai see tegelikult hoopis vastastikusest intervjuuhuvist, et vestelda, mis on omaalgatuslike v2ljaannete olukord praegu, kui lihtne v6i kerge on leida koost66tajaid jne. Mind iseenesest huvitaks teha analoogne intervjuu k6igi Eesti analoogsete v2ljaannetega, ja why not, vahetada ka nendega reklaame_sisututvustusi vms.

Nii et 2kki Indrek, v6iksin sulle teha mingil hetkel ettepaneku refereerida mingit v2ljaannet Artishokki - nii kriitiline arvustus lausa n6uab sinu kaasat6mbamist ;)?

Ja muide veel - juba sellest numbrist v6ib hakata otsima Artishoki reklaami.

Anonüümne ütles ...

aga palju meil neid omaalgatuslikke väljaajdeid siis on? Ehk loetletaks:

Unknown ütles ...

juhuslik nimekiri mis joonelt pähe tuli ja võiks siia sobida:

Epifanio
Betamag http://betamag.ee/
Stseen http://stseen.ee/
http://8mai.wordpress.com/
ninniku http://www.eki.ee/ninniku/
metsas http://www.metsas.ee/
KesKus http://www.kes-kus.ee/
Muusa http://www.muusa.eu
Looming http://www.looming.org
Alternatiiv http://www.punamust.org/alternatiivnr6.pdf