esmaspäev, detsember 03, 2007

QUOBO. Kunst Berliinis 1989-1999

Neljapäeval, 6. detsembril kell 18.00 avatakse Kumu kunstimuuseumi kaasaegse kunsti galeriis (5. korrus) Saksa Välissuhete Instituudi (ifa) koostatud näitus QUOBO. Kunst Berliinis 1989-1999. Näituse avamisel viibivad kuraator Ingrid Buschmann ning kunstnik Laura Kikauka.

Näituse kontseptsiooni autorid Gabriele Knapstein ja Ingrid Buschmann esitavad pöördelist kümnendit saksa kunstis, kus tänu Berliini müüri langemisele ning üleöö tekkinud sünergiatele hakkas toimima aktiivne ja erilaadne kunstielu. Uus põlvkond vahetas Lääne-Berliinis seni domineerinud maalikunsti kontseptuaalsete tegevuste, kohaspetsiifiliste objektide ning näituste ja performance’ite vastu. Sellele lisandus seni Ida-Berliinis opositsioonis olnud kunsti- ja muusikaelu. Perioodi tähtsamateks tegevuskohtadeks said eeskätt Berliini keskel olevad tühermaad, varemed ja lagunenud hooned. 1990. aastatel muutus Berliini kesklinn uue kunstimaastiku arenemisel üha tähtsamaks ning populaarsemaks paigaks, kus järjepanu renoveeritavate elu- ja tööstushoonetes seati sisse hulgaliselt uusi galeriisid. Tolleaegsed Berliini aktuaalse kunsti näitused tegelesid peamiselt kõige uuemate arengutega kunsti, arhitektuuri, filmi, moe, disaini ja klubielu vallas. Tekkisid tihedad seosed klubieluga, mille atmosfäär ja muusikatrendid mõjutasid ka kujutavat kunsti.

Näitusele valitud tööd rõhutavad teatud aspekte Berliini kunstis 1989-1999. Valikut iseloomustab kontsentreerumine ruumile ja situatsioonile ning arutelud kunsti konteksti üle. Näituse ühe osa moodustab ka “Arhiiv võrgus”, mis pakub infot 1980. aastate uuenduslike projektide osas, tutvustades muuhulgas näiteks rühmituse “Büro-Berlin” tööd ning 1990. aastatel Berliinis tekkinud sõltumatute projektide laia spektrit. Lisaks sellele on uuritud ka Berliini tähtsamaid kunstiasutusi, maalikunsti, fotograafiat jm. Seda kõike tutvustab veebilehekülg www.quobo.de

Näitusel esineb 15 kunstnikku, kellest Karsten Konrad esines ka Kumu avanäitusel “Skaalanihe”: Fritz Balthaus, Annette Begerow, Monica Bonvicini, Maria Eichhorn, Nina Fischer / Maroan el Sani, Adib Fricke, Ulrike Grossarth, Inges Idee, Laura Kikauka, Karsten Konrad, Carsten Nicolai, Albrecht Schäfer, Eran Schaerf, (e.) Twin Gabriel

Kuraatorid: Gabriele Knapstein, Ingrid Buschmann

Näitust toetab Saksa Välissuhete Instituut (ifa) ja Tallinna Saksa Kultuuriinstituut/ Goethe-Instituut.

Näitus jääb Kumu viiendal korrusel avatuks 17. veebruarini 2008.


NB! 7. detsembril kell 11 kohtub Quobo kuraator Ingrid Buchmann magistrantide, õppejõudude jt. - tutvustab neile näitust ja järgneval kohtumisel on valmis selleks, et talle näidatakse meie vastavasisulist loomingut ja tutvub sellega.


pildid saatis Eha Komissarov

Kommentaare ei ole: