esmaspäev, november 30, 2009

Pärnu Filmi- ja Videofestival 2009



Tallinnast väljub tasuta eribuss Pärnu Filmi- ja Videofestivalile 4. 12. 09
kl 15.00 G.Otsa tn, Estonia teatri poolsest otsast ja sõidab Tallinnasse tagasi
kl 22.00 samal õhtul. Bussile eelregistreerumine: mari@linnagalerii.ee

Pärnu Filmi- ja Videofestivali 2009 avamine reedel 4. Detsembril kell 18.15 Port Artur 2s.

Pärnu Filmi ja Videofestivali (Vilmi ja Fideofestivali) eesmärk on olnud kaardistada Eesti AV-maastikku meediumiüleselt (film, videokunst, dokumentaal-antropoloogia, virtuaalmeedia) ja esitada sisselõikeid ka mujal maailmas mittekommertsiaalsel eksperimentaaltasandis toimuvasse. Pärnu Filmi- ja Videofestivali käimalükkav idee oli 90ndatel kaotada tollal väga määratletud ja institutsionaalsed piirid filmi- ja videokunsti, narratiivse ja konsteptualismi, proffide ja profaanide ning kunstnike ja kinofriikide vahel. See energeetiline pluralism väikesel territooriumil – hierarhiate ümberlükkamine ja selgeksrääkimine, ühisosa või konfrontatsiooni määratlemine – oli tollasel eesti audiovisuaalmaastikul täiesti enneolematu nähtus ja tekitas tänapäeva olukorrast vaadates üsna uskumatuid reaktsioone. Tema jaoks loodi eesti keelde koguni uus termin – fideofestival.

Kunagine barbarite filmipäevadeks ristitud alternatiivsündmus on infoühiskonna tugeval toel oma tollase ülesande edukalt täitnud. Mis saab edasi? Videokunst on üksikute eksperimentalistide-entusiastide marginaalistaatusest tõusnud mainstreami tavaastmele ja globaalne tehnoloogiline areng on olnud peadpööritav. Üheksakümnendate algupoolest, kui VHS videokaameraid oli eestis loetud eksemplarid ja montaažitundi tuli oodata kuid ning see maksis koos montaažimeistriga tõelise varanduse, on edasi liigutud av-kärasse, kus igaüks on oma
kodukino režissöör ja operaator ja produtsent ei vaja muud kui mobiiltelefoni ja youtube´i.

Mis on videokunst peale videokunsti?

Just sellele küsimusele otsib vastust Pärnu Filmi- ja Videofestivali 2009 videokonverents nr. 2 rahvusvaheliste asjatundjate kaasabil. Ka kogu festival toimub tänavu 2 osas – aprillis toimunud uute AV-teoste esmaesitluste sari autoriõhtute vormis Pärnu raamatukogu kinosaalis
ning rahvusvaheline videokonverents Jaapani, USA, Korea, Šveitsi, Nigeeria, Inglismaa ekspertide osavõtul ja talvine videoinstallatsioonide eri ja noortele suunatud eriprogramm Port Artur 2- e kaubakeskuses 4. ja 5. detsembril 2009. Noorteprogrammis tuleneelajad, lumelauafilmid,video DJ-d ja rulavideote võistlusprogramm Exiti auhindadele.

Festivali videoprogrammi paneb kokku Al Paldrok, virtuaalmeedia osa Raivo Kelomees, filmiprogrammi Andres Maimik, installatsioonide eri Taje Tross, animaworkshopi Jan Berg ja noorteprogrammi Hannes Paldrok ja Jürgen Joa. Viimased on ühtlasi ka talvise osa programmijuhid. Kohal on reaalajas Artishok TV.



MEIL ON FIDEO!

www.nongrata.ee

Kommentaare ei ole: