teisipäev, august 09, 2011

Pärnu International Film & Video Festival - Fideofest 9 - 14. 08. 2011




Pärnu Filmi ja Videofestival ehk lühendatult Fideofest toimub sel aastal 9-13. Augustini Pärnu Kunstnike Majas, Port Arturis ja Like-Kuldrula Festivali rulafestivalil.

Pärnu Filmi ja Videofestivali (Vilmi ja Fideofestivali) eesmärk on olnud kaardistada Eesti AV-maastikku meediumiüleselt (film, videokunst, dokumentaal-antropoloogia, virtuaalmeedia) ja esitada sisselõikeid ka mujal maailmas mittekommertsiaalsel eksperimentaaltasandil toimuvasse. Pärnu Filmi- ja Videofestivali käimalükkav idee oli 90ndatel kaotada tollal väga määratletud ja institutsionaalsed piirid filmi- ja videokunsti, narratiivse ja konseptualismi, proffide ja profaanide ning kunstnike ja kinofriikide vahel. See energeetiline pluralism väikesel territooriumil – hierarhiate ümberlükkamine ja selgeksrääkimine, ühisosa või konfrontatsiooni määratlemine – oli tollasel eesti audiovisuaalmaastikul täiesti enneolematu nähtus ja tekitas tänapäeva olukorrast vaadates üsna uskumatuid reaktsioone. Tema jaoks loodi eesti keelde uus termin – fideofestival. Tänaseks on olukord muidugi muutunud, igamees vaatab filmimehena maailma läbi oma mobiilikaamera ja produtseerib selle kohe sotsiaalmeediasse.

Sel aastal on igal päeval on oma kuraator, kes võtab enda alla kireva audiovisuaalmaailma ühe territoriaalosa. Skreeningud algavad iga päev Päru Kunstnike Majas kell 20.00. Voldi lahti ja vaata programmi tutvustust lähemalt!




Teisipäeval võtab Ville Karel Viirelaid kokku festivali rahvusvahelise „Open Call“ ehk avatud konkursi tulemused Jaapani, Saksamaa, Ameerika Ühendriikide, Poola ja Inglismaa autorite osavõtul. Viirelaiu kuraatoriprogrammi võtmesõnadeks on "abstraktsus", "metamorfoos", "sürreaalsus", "illusoorsus" ja valik on täiesti subjektiivne. Enamik töödest liigitub kahtlemata videokunsti alla ja ei ole narratiivsed – programmi võiks liigitada seisundivideoks.

Kolmapäeval tulevad Marian Kivila poolt esitlusele festivali kodumaine osa - lühifilmid eesti kunstnikelt, kes kõik dokumenteerivad rohkemal või vähemal määral subjektiivselt ümbritsevat maailma ja ühiskonna eri tahke läbi oma nägemuse. Vabadus, kunst, popkultuur, elukeskkond ja igapäevaelu on valdkonnad, mis defineerivad reaalsuse. Ometigi ei ole selle jäädvustamine läbi kaamera midagi ülevoolavalt tõepärast. Katkestused tegeliku ja kujuteldava, objektiivse ja subjektiivse vahel loovad aga sfääri, mida võikski pidada filmikunstiks.
Minna Hindi dokumentaalfilm „Puurilind“ kõneleb Hispaania külades peetavatest linnulauluvõistlustest. Film tõstatab küsimuse vabadusest ja vangistusest. Sarnase liiniga jätkab Martin Saar, kes on jäädvustanud absurdihõngulise linnuvaatluse, kus linde etendavad inimesed. Vabaduse temaatikat pisut teisest vaatenurgast avavad Andres Lõo dokumentaal Raul Velbaumist ja Remo Randveri psühheldeelsed fiktsioonid, mille peategelaseks on põlenud majas resideeruv anonüümne mees.

Neljapäeval esitleb Inglismaal elav vene päritolu kunstnik Yelena Popova oma Aatomi Utoopiat käsitlevat lühifilmi javestleb publikuga raudeesriide taga asuvatest suletud linnade ajaloost.

Reede on animatsiooni päralt. Swissfilmi vahendusel jõuab vaatajani Ingo Giezendanneri, Gian Reto Mayeri, Isabelle Favezi, Anne Baillodi, Milan Hofstetteri, Sami Ben Youssefi ja Izabela Riebeni, Adrian Flückigeri, Georges Schwizgebeli, Claudia RöthlinI, Daniel Zwimpferi, Michelle Ettlini, Anja Kofmeli ja Rafael Sommerhalderi multifilmilooming.

Laupäeval toimub hispaanlase Jaime Noguera eestvedamisel Pärnu Hispaania Lühifilmide Öö, kus Augustiunetuse puhul kestab maratonprogramm keskööni. Baski ja Andaluusia filmikunst jõuab siia Benalmadena Short and Alternative Film Festivali ja Diputación Provincial de Málaga koostöös.


Festivali noorteprogramm kantakse ette Port Artur 2 AV-süsteemis ja Like-Kuldrula tänavakultuurifestivali programmis Munamäe skatepargis.

Workshopid ja kogu program on publikule tasuta.
Info toimuva kohta www.nongrata.ee ja www.kuldrula.ee
info: Al Paldrok 5015672

PROGRAMM/PROGRAM:
Teisipäev / Tuesday 9. August
kell 20.00 Pärnu Artist House Nikolai tn./str. 27 II korrus / floor 2
Curator of The Day
Ville-Karel Viirelaid presents: INTERNATIONAL SHORT FILM
JOAS SEBASTIAN NEBE (GERMANY) „Totem Toons“
MARIANNA AND DANIEL O’REILLY (ENGLAND)
Longbridge (2009)
Schadenfreude (2011)
Meta Morph (2011)
The way things really feel (2011)
MAXIM NORTHOVER (ENGLAND)
Four Widows (2010)
Telephone Junkies (2010)
KAHORI KAMIYA (JAPAN/NEW YORK)
Follow Me
Bathroom Conductor
„Daily Ritual -cutting flowers-“
HENRY GWIAZDA (U.S.A.)
“Something/the/you“
„ About/being/history“
Workshops:
Youth Program - Like Kuldrula & Fideofest
12.00 - 16.00 Stencil Workshop in Port Artur Shopping Centre 2 Monday 8 - Tuesday 9 @ 12.00 - 16.00
12.00 - 16.00 3D Street Art Performance in Pärnu Skate Park


Kolmapäev / Wednesday 10. August
kell 20.00 Pärnu Artist House Nikolai tn./str. 27 II korrus / floor 2
Curator of The Day
Marian Kivila presents: ESTONIAN SHORT FILM PROGRAM ”Linnud ja lindpriid”/"Birds & Outlaws"
1. MINNA HINT "JAILBIRD" (2010) 18´50
Documentaryfilm, where just birds speak-screem-sing, observes the journey of an Andalusian bird and bird-catcher from freedom to inprisonment and from there onward...
2. A NAGU ALFA (ANDRES LÕO) ”RAUL VELBAUM”
Dokumentaal Raul Velbaumist (2001) 8`
3. REMO RANDVER "BLUE DIODES" 1´21 JA "I LIVE HERE" 2´ (2010) Lühifilmid moodustavad põlenud maja elemendi poolest seeria inimesest ja ruumist, mahapõlenud majast ja selle anonüümsest elanikust. Apokalüptiline õhkkond loob psühhedeelse atmosfääri, mis seguneb klassikalise dokfilmiga ja muundub fiktsionaalseks ulmeks.
4. MARTIN SAAR "BIRD WATCH" 3´09 (2008)
5. RAOUL KURVITZA PERFOKADOKID
Eesti performance ikooni Raoul Kurvitza varased perfokadokid.Väga subjektiivsed, lähtudes alateadvuse impulssidest, arhetüüpsetest kujunditest ja keerulistest mõttekäikudest.
6. BIRK ROHELEND "STALKER" 13´42 (2009)
Psühhootiline miniõudus/põnevusfilm, mis räägib armastusest, uudishimust, jälitamisest ja usaldamisest, mis ei jää karistuseta.
Workshops
Youth Program - Like Kuldrula & Pärnu Fideofest
12.00 - 16.00 3D Street Art Performance in Pärnu Skate Park

Neljapäev / Thursday 11. August
kell 20.00 Pärnu Artist House Nikolai tn./str. 27 II korrus / floor 2
Yelena Popova (Russia/UK) ´UNNAMED´
Screening of the film and an artist’s talk on the subject of Nuclear Utopia and the history of closed towns on the Eastern Side of the Iron Curtain.
UNNAMED is a short artist documentary (9min) unfolding a hidden history of a secret nuclear town in Russia. Constructed as a cinematic essay Unnamed presents a personal take on the history of the Cold War and the first nuclear disasters related to it.
Yelena Popova is a Russian born artist, based in Nottingham (UK). She works across many disciplines (film, painting, installation, performance, text) and deals with post-Communist utopias, socialist spaces and our modernist inheritance. This year Yelena was selected for New Contemporaries, 2011 at ICA in London and was awarded the prestigious Red Mansion award and residency in Beijing, China. Yelena’s recent film ‘Unnamed’ unfolds the hidden nuclear history of a secret town in the Urals, Soviet Union. Yelena recently completed her MA Fine Art at Royal College of Art, London.
www.yelenapopova.co.uk
@ 12.00 - 20.00 Animations / Youth Program - Port Artur Shopping Centre 2 Big Screen

Reede / Friday 12. August
kell 20.00 Pärnu Artist House Nikolai tn./str. 27 II korrus / floor 2
Curator of The Day
Jaime Noguera (Spain) presents:
SWISS ANIMATION PROGRAMME
BIBERREIS (Ingo Giezendanner (GRRRR), 2008)
CHRIGI (Anja Kofmel, 2009)
FLOWERPOTS (Rafael Sommerhalder, 2008)
IN LIMBO (Michelle Ettlin, 2008)
MANFRED (Daniel Zwimpfer , 2008)
ME AND MY MONSTER (Claudia Röthlin, 2008)
RETOUCHES (Georges Schwizgebel, 2008)
SIGNALIS (Adrian Flückiger, 2008)
TANGO LOLA (Sami Ben Youssef, Izabela Rieben , 2008)
THE HOUSE (Milan Hofstetter, 2008)
TROIS NOTES DE CLARINETTE (Anne Baillod, 2008)
VALISE (Isabelle Favez, 2009)
X-MAS SURPRISE (Gian Reto Mayer, 2009)

Laupäev / Saturday 13. August
Jaime Noguera (Spain) presents: 2nd Pärnu Spanish Short Films Night
Pärnu Artist House Nikolai tn./str. 27 II korrus / floor 2
Screening 1 17.00 - 18.30
Screening 2 19.00 - 20.30
Screening 3 21.00 - 22.30
ANDALUSIAN PANORAMA
FLARE Pedro Jaén R.
THREE REASONS Enrique García
SHOCK THERAPY Salvador Martos Cortés
THE TAPE Jorge M. Rodrigo
THE OTHER WORLD Rai Fernández
HARSH Ignacio Nacho
EXTRA BONUS: PROMOFEST
MADE IN JAPAN Ciro Altabás
DEAR CHILD JESUS Jesús Pérez Miranda
THE RIGHT MOMENT Hugo Serra
Saturday & Sunday @ 12.00 - 24.00 Pärnu Fideofest Youth Program - Skateboard films
Like Kuldrula Street Sport Festival in Pärnu Skate Park


Täisprogramm, filmide tutvustused ja kõik muu:
http://filmandvideo.tk/
WWW.NONGRATA.EE



Kommentaare ei ole: