reede, veebruar 10, 2012

III Artishoki Biennaal 10.-20.10.2012 Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumis

Pressiteade 10.02.2012


Olukorras, kus eesti kunstimaailm võitleb kõige elementaarsemate funktsioonide säilimise eest, on Artishokil rõõm ja au ja kõhedus üheskoos teatada järgmise Artishoki Biennaali toimumisest 10.-20. oktoobril 2012 Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumis Tallinnas.

Artishoki Biennaal on kunsti ja kriitika liikumise Artishok 2008. aastal ellu kutsutud eksperimentaalne näituseformaat, mille tingis teatav vaakum Eesti nullindate kunstikriitikas - eriti põlvkondlikus noore kunsti kriitikas - aga ka soov kunstimaailma automatistlikke protseduure hetkeks üle vaadata ja sümboolse kapitali klastreid pisut lahti harutada. 10 noort ärksat kunstnikku, 10 noort ärksat kriitikut ja 10 ärksust eeldavat näitusepäeva igal hommikul üles mineva uue, ühest teosest ja kümnest arvustusest koosneva näitusekomplektiga. Eesmärgiks luua hetkeks teatava ideaalse kunstimaailma kangastus, milles kõik selle komponendid oleksid esindatud oma parimal kujul: kriitikatuld mitte pelgavad kunstnikud, erinevaid maitse-eelistusi ja maailmavaateid kandvad kriitikud, ajastutundlik ent kunstnike ja kriitikute töösse mitte liigselt sekkuv kuraator ja nõudlikku näitusekogemust mitte kartev publikum.

Artishoki Biennaali kolmandal toimumiskorral on selle algne missioon endiselt aktuaalne. Et noored kunstnikud ei harjuks tegutsema ilma professionaalse kriitika instantsita, peab olema see pealekasvav põlvkond julgeid ja omanäolisi kirjutajaid, kes tunneksid end iga hetkega muutuval kaasaegse kunsti maastikul kodus. Erinevaid meediume tundev ja vaadetelt pluralistlik kunstikriitika pole vajalik üksnes kunstimaailma siseseks tervislikuks vereringluseks, vaid ka selleks, et siit pinnalt saaks hiljem võrsuda rikas ja mitmekesine kunstiajalugu. Artishok on viimastel aastatel kunstikriitika võtnud üheks oma südameasjaks, korraldades kunstikriitika lugemisgruppe, intervjueerides kunstikriitikaga tegelevaid nimekaid professionaale mujalt maailmast ja kokku kutsudes erialaringkondi ja peavoolumeediat kaasava kunstikriitika päeva.

Artishoki Biennaali kroonjuveel on muidugi tema formaat - X x X x X – looduslikult harvaesinev ülearenenud struktuur, mille lõhkumiseks pole ka seekord südant, mistõttu jätkub selle ilusa ja kummalise struktuuri täiustamine tema enda geneetilise koodi alusel. Kui kuraator Kati Ilves lisas 2010. aastal biennaalile X publikurohket artist talki – tulemuseks AB ruudus ehk X x X x X x X - siis seekordseks lisanduseks saavad olema X sissejuhatavat esseed Artishokis – AB kuubis ehk X x X x X x X x X.

Eseed hakkavad Artishokis ilmuma iga kahe nädala tagant esmaspäeviti ning tutvustavad X noort Baltikumi ja Skandinaavia kirjutajat, kes on esseistlikuks žestiks või tähelepanuavalduseks valinud välja X noort eesti kunstnikku, kes on neile viimastel aastatel silma jäänud vaimuka teosega grupinäitusel või tabava komplektiga väikeses galeriis. Ükski kirjutajatest oma töö eest honorari ei saa, küll aga saavad nende poolt välja valitud kunstnikud essee ilmumisega automaatselt kutse sügisesel Artishoki Biennaalil osalemiseks.

Seekordsele biennaalile lisab kordumatut eripära tema toimumispaik. Kui esimesed kaks biennaali on aset leidnud linnagaleriides, sümmeetrilise põhiplaani ja siledate seintega valgetes kuupides, siis seekord hõivame Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumi, mis on oma olemuselt skvott, düsfunktsionaalse ruumiplaani ja eklektilise interjööriga väljakutseid esitav ekspositsioonipind, ent ka ambitsioonikas katsetele avatud noor institutsioon.

III Artishoki Biennaali toetab Eesti kultuurkapital.

Püsige lainel,

Liisa Kaljula
III AB kuraator
+372 51 62 688
lassebosse@gmail.com

Artishok
www.artishok.blogspot.com

Artishoki Biennaal
www.artishokbiennale.org

Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseum
www.ekkm.ee
Põhja pst 35, Tallinn
aprill-oktoober T-P 13-19
Tasuta sissepääs

2 kommentaari:

Piret Karro ütles ...

It's going to be awesome

Anonüümne ütles ...

http://www.biennialfoundation.org/2012/01/a-new-name-and-new-model-for-the-planned-triennial-in-bergen/

Artishok Biennaal - üks umbes kahesajast :)


R.P.