kolmapäev, veebruar 15, 2012

Liikuv galerii TANK Ott Pilipenko küljes

Maarin Mürk sattus EKA konverentsil "Avalikud ootused" kokku Ott Pilipenkoga ning leidis tema küljest korkide alla peitunud galerii. Artishioki palvel kirjutas Ott, millega tegu; MMi (kehvakvaliteedilised telefoni)pildid.


TANK kujutab endast indie-galeriid, mis on eriline selle poolest, et on ehitatud jope sisse. Jope kannab endal kümmet kunstikapslit, korki, mille sees moodustub väike taieste eksponeerimispind. Sellise mobiilse galerii ülesanne on tuua kunst publikuni, avalikku ruumi. Inimesed saavad otsida, leida, juurde tulla ja näha.




Idee sündis fetishist korkide vastu. Vaatasin paar aastat asju läbi korgi justkui aknast või läbi läätse. Raamis kenasti, tegi isiklikuks ja nummiks. Siis lasin õmmelda selle jaapani kawaii-jope, peaasjalikult kõrvade pärast. Hakkasin lisama totakaid asju: Popeye käsi tekitavad randmetaskud ja korgid ja edasi tuligi midagi korkide sisse panna. Paljud on välja pakkunud näitusepinda laiendada taskutesse, hõlma alla ja kuhu iganes veel, et suurendada eksponeeritava formaati. TANK rõhub aga sellele, et kõik peab mahtuma korgi sisse. Kork kui konteiner on TANKile sama oluline kui ekspositsiooni mobiilsus.

Galerii pidi esialgu toimima täiesti vabas vormis ja impulsiivselt. Kasutada ära ootamatult seltskonnas puhkenud loominguline hetk, võtta randmetaskust paber ja vildikad ja pooltunnikesega näitus valmis teha ning kohe ka installeerida. Sedasorti instant-näitus. Maht on väga ökonoomne (10 x 2cmØ) ja kahemõõtmelist materjali lihtne paigaldada. Juhuslik pidi olema ka näitusega tänaval kokkupõrkamine, kiire üllatuslik fix ja siis kohe edasi tormamine.
Kui olin veidi aega sellega ringi jõlkunud, hakkasid inimesed palju keerulisemaid ideid kapslitesse välja pakkuma - 3Dd, heli jne. Nende lahenduste TANKi kohandamine on ajamahukam ning kuna vaev on suurem, käib sellega kaasas garantii, et nad mõnda aega vaatamiseks väljas on. Nii et nüüd toimib ta rohkem nagu klassikaline galerii, näitusi vahetetakse korrapäraste tsüklitena.

Meie väike eelis on endiselt see, et me saame näituse viia kuhu iganes. Soovitavalt näituse sisust lähtudes. Magnus Vulpi päevapoliitikat lahkav koomiks käis Tartus kunstiakadeemiate lammmutamisel, Liisi Nappi klaasist emoticonid ilmuvad koolides ja räägivad lastega iseloomusest. TANK saab kunstnikuga paika panna, kes kindlasti peaksid näitust nägema ja siis ise minna ja näidata. Kuna me nüüd neid käike planeerime, on võimalik TANKi lehelt ilmumiste kohta infot saada ja näitust vaatama minna

tank.kelder.ee




2 kommentaari:

lassebosse ütles ...

Nagu nullindatel öeldi mine metsa kui hea!

Anonüümne ütles ...

Väga äge!