esmaspäev, juuli 13, 2009

Global Container VII Kultuuritehases

Global Container on Kunstikonteineri kunstisündmuste sari, mis esitleb nii rahvusvahelisi kui kohalikke kunstnike. Formaat näeb ette perfokat, näitust ja muusikat. 7ndal juulil toimunud ürituse märksõnad olid: eesti kunstiklassika, ilusad ponid, lendavad südamed, live-sauna, helid, amatöörmaal, ilusad pildid, tundeline poeesia jm.


Kahest soome kunstnikust koosnev rühmitus Missionaries (Asta Vekki, Jaana Maijala) avas seekordse Global Conteineri performance'iga "Ponyride=International Delight". Pulmakleiti riietatuna ja kinniseotud silmadega talutati nad hobuse seljas Kultuuritehase ukseni, kus nad jagasid laiali ümbrikuid oma missiooniselgitusega. Ühtlasi avasid nad kohaspetsiifiline installatsiooni "Paradiis".


Erki Kasemets tähistas oma sünnipäeva näitusega "Kutse mahalaskmisele" (külalisena Peeter Velberg ja Endel Kasemets). See on eesti kunstiklassiku üritusteseeria, mis toimub ainult kord iga üheksateistkümne aasta jooksul. Näituse esimene osa toimus 1991 Ruilas.




Näituse avas Üllar Saaremäe perfokas, mis oli ühtlasi sünnipäevakingitus Erki Kasemetsale.

Meeland Sepp ja Sorge jätkasid heliperfokaga, mille lõpus 13 meest võtsid kivi ja hakkasid nendega seina taguma. Perfokas läks päris hästi, tuba oli tossu täis ja ükski laepaneel alla ei kukkunud.


Õhtu suur magnet oli Tanel Saare ja Erik Alalooga ruumiinstallatsioon - hiiglaslik saun nn kanajalal, mis oli varustatud saunavihtade, õlle ja natuke liiga väikeste rätikutega.


Seinal olid kümne aasta jooksul erinevatest saunadest ja saunalistest fotosid teinud soome kunstniku Päivi Eroneni pildid. Autor tegi oma projektist ettekande.

Seekordne Global Container esitles hulgaliselt kunstnikke, kes on Polymeris suve algusest peale viibinud residentuuris - Meghan van Alstyne, Enkhbaatar Tudev, Kendall Nordin ja Missionaries rühmituse kunstnikud Jaana Maijala ja Asta Vekki.

Enkhbaatar Tudev on mongoolia 'art brut' kunstnik, kes küpses eas otsustas kunstnikuks hakata. Polymeris residentuuris olemise ajal on Tudev väga sihiteadlikult keskendud Tallinna vaadete kujutamisele vastavalt oma arusaamale realismist. Ta maalib eranditult natuurist, päikesepaistelisel ja tuulevaiksel päevadel. Arusaadavalt ei võimalda Eesti kliima selliste kriteeriumite puhul kuigi suurt produktiivsust, seeeest on tööd väga stressi-vabad. Pärast residentuuri lõppu taotles Tudev Eesti riigilt poliitilist varjupaika ja viibib hetkel Illukal varjupaigataotlejate vastuvõtukeskuses. vt the-painter.over-blog.com

Meghan van Alstyne on ameerika skulptor, kes residentuuri jooksul töötas välja prototüübi inimsüdame-kujulisele õhupallile, mida kasutas ka installatsioonis "Of Grace and Memory".

Teine USAst pärit kunstnik Kendall Nordin esitles heliinstallatsiooni eksperimentaalsete häälte ja rütmidega.

Lõpetuseks Noise Bordel: Meelis Salujärve ja Remo Randveri uue bändi debüütesinemine, solist Ville-Karel Viirelaid.


Kokkuvõtte tegi: Martin Rünk
Pildid: Ernest Truely, Melki Sedek, Jaanus Samma.



1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

see saun kanajalgadel tuletab meelde Kurvitza katedraali kodututele...