esmaspäev, juuli 13, 2009

HGDF 2009, Haapsalu – Pärnu plakatiliin.

Sel aastal suutsime tekitada muidugi erilist segadust. Nimelt on Haapsalu Kultuurikeskus väga ebasobivalt remondis, kuid traditsioonilisi plakatinäitusi ära jätta selle pisiasja pärast polnud mingit soovi. Appi tõttas Pärnu Linnagalerii, kes pakkus Pärnu Kontserdimaja tasuta kasutada terveks juuli kuuks. Seega avati 4. juulil vargsi kaks graafilise disaini konkurss-näitust hoopis Pärnus, ühisnime all Haapsalu Graafilise Disaini Festivali 2009 külalisnäitused. Kui avamiskutsed olid välja saadetud soovitas üks tuntud kunstiteadlane ürituse propageerimise nimel organiseerida Haapsalusse ühine bussireis, mis oleks muidugi olnud tore väljasõit, näitused aga jäänuks siiski 100 kilomeetri kaugusse. Veelkord – huvilised on oodatud Pärnus ja näitused on üles riputatud tõesti Pärnu Kontserdimaja kõigil kolmel korrusel.





Veidi ka sisust. Kontserdimaja esimese korruse näitusesaalis näeb näitust "Värske Eesti plakat". Seekord eksponeeritakse 64 eelneva aasta jooksul tellimustööna valminud plakatit. Tavapäraselt võtavad koore kultuuriplakatid, kuigi kaubandusliku teadaande stiilis kommertsplakat polnud tõrjutud, oli väheste esitatud tööde tase graafilise disaini seisukohast saanud ilmselt turundusnutide poolt liialt kärbitud. Samas väljapandud plakatite tase on vägagi hea, mitte ainult kodumaa kontekstis, vaid kindlasti ka rahvusvaheliselt. Fakt, et konkursile esitati 96 plakatit on juba iseenesest paljulubav. Aastake tagasi olin veel skeptiline, et nii lühike periood võib anda uhke ehk enam kui talutava tulemuse. Praeguseks on kahtlused hajunud ja plakatistidele (kui meie territooriumil üldse selline spetsialiseerumine võimalik on) tuleb soovida vaid suuremat julgust ja indu rahvusvahelistel konkurss-näitustel osalemiseks, sest põhjust on. Teine tore asi on, et ka venekeelse seltskonna loovesindajad on asunud aktiivsemalt tegutsema, rikastades eriliselt stiilimaastikku ning avardades plakatiloome mentaalseid piire. Tähele tasuks panna Dmitri Makonneni ja Olga Levistova tegemisi. Ning kui juba kiitmiseks läks, siis Martin Rästa, Margus Tamm, Martin Pedanik, Ivar Sakk, Krisjan Jagomägi on eristuvalt omanäolised, selgete arusaamadega, kindlalt rahvusvahelise klassi mehed, anna ainult asju kätte, ära tehakse parimal moel. Statistika mõttes ka osalejate kogu nimekiri: Andrei Kormashov, Andres Rohtla, DF stuudio, Dmitri Makonnen, Erko Rundu, Ivar Sakk, Janno Saft, Kristjan Jagomägi, Martin Rästa, Margus Tamm, Marko Kekishev, Martin Eelma, Olga Levistova, Martin Pedanik, Uku Küttis, Urmas Villmann, Kristina Timmer.

Kui nüüd trepist või liftiga Pärnu Kontserdimaja teisele korrusele tõusta, saab vaadata juba rahvusvahelist autoriplakati konkurss-näitust "Isikupära/Individuality 2009" alateemaga RISK. Näitus jätkub kolmandal korrusel. "Isikupära" näitused on olnud autorite vabaloomingu kanaliks, eesmärgiga eelkõige tutvustada ja edendada graafilise disaini võimalusi. RISK osutus teemana selgelt keerulisemaks, kui näiteks eelnevad teemad "Propaganda" ja "Energia". Autorid on üldjuhul valinud kaks teed. Kas risk kui masu ja täpe graafiline määratlus, kirjeldus või risk kui graafilise disaini vahendite piiripealne rakendamine. Teise tee valinud on minu hinnangul näituse põnevama poole peale sattunud, samas esimese viisi järgijad kasutavad enamasti plakati päevakajalisust ka edukalt. Vahemärkusena – esialgses plaanis oli korraldada ka kolmas näitus, must-valgetest töödest koosnev "Black & White". Saabunud vabateemalised plakatid või siis mis täpsemalt, olid kõik tublid esitused, siiski ei kogunenud arvestatavat tööde kogust ja laekunud tööd liideti "Isikupära" näitusega. Seega igas teoses "Riski" teemat otsida ei tasu, aga see polnud ka eesmärk. Traditsiooniliselt on väga tugevad esinejad Venemaalt. Eelkõige perekond Faldinid Peterburist, minu hinnangul üks poeetilisemaid riskikäsitlusi ja Dima Kavko oma selge plakatliku sõnumiga. Protey Temen on seekord esindatud uues laadis, tunduvalt mõtlikumana, vähem deklaratiivsena kuid huvitavana. Välisesinejaid on veel sõbralikust Lätist, Valgevenest ja Inglismaalt. Välisesinejate osakaal jäi oodatust väiksemaks, viimase hetke äraütlemisi põhjendati ajapuuduse ning mis meeldiv, ka tasemekriteeriumite tunnustamisega. Teisisõnu – mul pole hetkel nii head lahendust, kui teile sobiks. "Isikupära" ei ole siiski kohtunik ja auhindu välja ei anta, tegemist on pigem graafilise disaini pildilise foorumiga ja nii peaks ta ka jääma. Hea meel on ka autorite ning uute osalejate rohkuse üle. Nagu harjunud oleme mõtlema, väikese Eesti kohta on see hea tulem, ausalt tunnistades, mõne aasta eest ei oleks sellist aktiivsust uskunud, hoolimata ka kõikuvast tasemest. Osalema pääsesid seekord: Jaak Peep, Eiko Ojala, Kaido Känd, Andrei Kormashov, Andris Valds (LAT), Bruno Palmik, Dmitri Makonnen, Kristjan Tramberg, Maile Tali, Maret Põldre, Magnus Haravee, Margus Tamm, Martin Rästa, Tiiu Pirsko & Mati Veermets, Väino Õun, Dima Kavko (RUS), Faldin family (RUS), Janno Saft, Julia Halavina (BLR), Kärri Jürisson, Liisa Vurma, Viesturs Stanislavskis (LAT), Markko Karu, Protey Temen (RUS), Ryan Chapman (ENG), Marko Kekishev, Ranno Ait, Tanel Kärp, Vello Lillemets.

Näitused jäävad avatuks 2. augustini. Pärnu Kontserdimaja on suviseks näitustegevuseks (kui üldse suvine näitustegevus miskitmoodi hea on) hea koht, sest ruumi on lahedalt ja kui kontserte ei toimu, siis maja on külalistele ikka valla. Vägisi kipub siis ka see Haapsalu – Pärnu liin kuju võtma. Hetkel ei ole küll täit selgust, mis seisus Haapsalu Kultuurikeskus järgmise aasta juuni alguseks on, kui vähegi saab alustaks HGDF 2010 ikka juba juunis. Liiguks aga siis edasi Pärnusse ja miks mitte nii nagu sel sügisel ka jätkunäitusega Viljandisse. Päris tore graafilise teekonnajoone saaks Eesti pinnale. Ega Tallinn ja Tartugi kuhugi kao, seal need plakatid ju enamasti tänaval või mujal ripuvad.

HGDF 2009 näituste kuraator

Marko Kekishev




plakat "värske Eesti plakat"


Kristjan Jagomägi

Uku Küttis

Martin Rästa

Margus Tamm

Dmitri Makonnen

Olga Levistova

Marko Kekishev

Martin Pedanik
------------------------------------------------------------------

plakat "Isikupära"

Vello Lillemets

Protey Temen

Marko Kekishev

Dmitri Kavko

Margus Tamm

Faldin-family

Kristjan Tramberg

Kommentaare ei ole: