kolmapäev, oktoober 18, 2006

Estna ja Šurini lai loomaaed

Issanda loomaaias elab liigutav põhjapõder ja palju sitsides-satsides tüdrukuid. Tagaplaanil sooritavad kauneid figuraalkompositsioone väikesed iluvõimlejad. Videopostkaardil seisab ergava kõrbepäikese all üksiku palmi ees rättidesse mähkunud tüdruk ja vist räägib midagi. Ja nii edasi.

Tundub, et Merike Estna ja Maksim Šurin jutustavad mingit lugu. Iga näituse ja näitusel osalemisega avaldatakse vaatajale mingi järgmine detail, järgmine peatükk sellest terviklikust omamaailmast. Filmikunstist ja kirjandusest tuttav võte, mis serveerib fragmentaarseid jutustusi, mille paljusõnalised pealkirjad on nii ülepaisutatud, et ajavad segadusse selgitamise asemel. Jägmist avaldust peab aga tükk aega ootama ning pole üldsegi kindel, et lõpuks avaneb totaalne tervikpilt.

Tumenenud taevas

Hetkel tundub käsil olevat süngem peatükk, mis algas umbes KU galerii näitusel (kevad 2006). Natuke kõhe on, aga põnev ka. Õnneks tundub kõige hirmsam selleks korraks möödas olevat ja seltskond on suundunud paksust laanest KU galeriis valgete pilvetupsudega taevalaotusesse. Malleleisilikest vikerkaartest-sinitaevastest on saanud küll tumenenud, tormi-eelne vaikus, mustas kleidis tüdrukud põrnitsevad vaatajat ja esiplaanil on sünge arstionu kuuldeaparaadiga, kuid eluterved võimlejad jätkavad oma gümnastika-kavade sooritamist, sõjalennuk asendub regulaarselt rahutuviga ja õukonnal taevalaotuses ei jää muud üle, kui ühest äärest teise parvleda.

Selle omamaailma tunneb alati ära salakavala infantiilsuse järgi. Vaataja lämmatatakse lillede ja liblikatega ning valvsus hajutatakse kineetilise kunsti imetrikkidega. Võibolla ei olegi mingit näituselt-näitusele avanevat “lugu”, on lihtsalt barokne kujundite kuhjamine, mis peibutavad vaatajat oma äratuntavusega juba paranoiliste tõlgendusteni, mässivad ta lõputusse sinitaevasse ja kõrbetuultesse. Vaatemängulisest omailmast on jälle üks puzzle-tükk ilmutatud ning nukujuhid Estna ja Šurin võivad tulla eesriide tagant välja publikule kummardama. To be continued…


Maarin

Merike Estna ja Maxim Šurini näitus "Issanda loomaaed on mitmekesine ehk SÕDA JA RAHU",
Hobusepea galerii, 28.09 - 09.10.2006

pressiteadet loe siit

Kommentaare ei ole: