pühapäev, oktoober 29, 2006

Kadri Mägi & Maria Arusoo „Suurmeistrid“ Y galeriis 17 -- 29 okt 2006



MÜÜMISE KUNST


Kadri Mägi & Maria Arusoo „Suurmeistrid“ Y galerii A & E saalides 17 – 29 oktoober 2006


Noore maalikunstniku Maria Arusoo ja väga mitmekülgse graafiku Kadri Mägi näitus „Suurmeistrid“ on vägagi lihtsalt kontseptuaalne, nii et tavalisel Tartu kunstipublikul on sellest vägagi keeruline aru saada. Sest mis kunst see on, kui valgetele lõuenditele on kirjutatud kuulsate Eesti kunstnike nimed, alla mingid segasevõitu pealkirjad, aastaarv, sildiga hind ja kõik. Ning teises toas piisoni pea ja naise kehaga olendit kujutava graafikateose massiliselt koopiad galerii seintele pillapalla kleebitud.

Esimese saali keskel on roheline laud (kogu tuba on valgustatud roheliselt) ja arvutikuvar klaviatuuriga. Klassikaline kunstipoe sisustus. E-salongi taoliste „galeriide“ üle ironiseerimine paistabki olevat point.

Sest mida tegelikult sellistes „elitaarsetes“ salongides ja oksionitel müüakse? Kas nime või dekoratiivelementi. Mõnikord mõlemat.

Need, kes ostavad kümnete, sadade tuhandete ja miljonite eest igavaid maastikumaale, ei huvitu teose sisust vms vaid lihtsalt kunstiajaloo või popmütoloogia poolt suureks paisutatud nimedest ja mõistetest. Muu pole tähtis.

Teine võimalus kaasajal edukalt müüa on teha võimalikult hästi seinaga sobivaid teoseid, mille peal silm puhkab. Mis sobib paremini, kui valge värv? Ei miski. Hele maal, mille all tuntud kunstniku allkiri eurodisainitud heleda offissi või kodutoa seinal – ideaalne. Maria Arusoo on sellised suurepärased kommertshübriidid näitusel välja pannud. Kontseptuaalkunsti ei peeta eriti kommertsiaalselt atraktiivseks aga Arusoo on sellega hakkama saanud. OK, sa tead, et see valge maal seinal pole tegelikult Konrad Mägi „Capri motiiv poolfiguuriga“ või Ants Laikmaa „Rannamaastik“ aga who cares? Ikkagi Mägi või Laikmaa seinal, sa oled võib-olla selle eest head raha maksnud, samas oled moodsa kunsti teadlik, igatahes mingi kekutaja.

Kadri Mägi ühe oma populaarseima graafilise lehe hulganisti tirazheerimine on graafikutetsunfti sisemiste reeglite avalik rikkumine. Teatavasti peab graafilist kunsti paljundama limiteeritult, kseromasinlik hulgitootmine on taunitud. Eduard Wiiraltitki sarjati kõvasti, kui ta paguluses oma menukamaid töid rahahädas juurde tootis. Nüüd on Kardi Mägi Y galerii E saali õilsa kunstiga täis kleepinud...

Igatahes Marie Arusoo ja Kadri Mägi näitus väike ninanipsuke kodanlaste igikestvalt pealiskaudsetele kunstitarbimise tavadele ning on huvitav, mis hinnaga õnnestub oma tööd ka oksjonil maha ärida.

MARGUS KIIS

Näituse pilte näeb SIIT


Kommentaare ei ole: