teisipäev, oktoober 10, 2006

Kohtumistesari "Kunstnikud räägivad. Isiklikke vaatenurki kaasaegsele kunstile" kord kuus neljapäeviti kell 18.30


Sally Stuudio Kunstiteadlikkuse Keskus alustab 12. oktoobril kell 18.30 uudset kohtumistesarja "Kunstnikud räägivad. Isiklikke vaatenurki kaasaegsele kunstile". Eesmärgiks on avada mitmekesise ja tihti vastuolulise nüüdiskunsti köögipool kõige vahetumas vormis, tegijate eneste emotsionaalse ja enesekeskse "ülestunnistuse" kaudu.

Mis tegelased, millised inimesed õigupoolest on siis need kunstnikud, kelle loomingut me galeriides, muuseumides, kodudes, aga samuti lagunenud tehasehoonetes, klubides ja internetis näeme? Miks nad teevad nii, aga mitte naa? Mida nad üldse tahavad ja taotlevad?

Viimastel aastatel on hakanud meilgi levima komme, et kunstnikud oma näitustel ka publikuga kohtuvad. Kunstiteadlikkuse Keskus püüab oma kohtumisõhtutega rajada süsteemsemat "silda" kunstiloojate ja -tarbijate vahele, kaardistades aktiivseid ja omanäolisi autoreid, uuemaid kunstivorme ja püsiväärtusi meie kunstimaastikul. Muuhulgas uuritakse sarja raames, miks mõned asjad on ühele või teisele kunstnikule saanud kaubamärgiks; kust saadakse inspiratsiooni ja võetakse eeskuju; kas performance'it peab tegema alasti; mida kunstnikud arvavad poliitikast; kuidas kunstniinimene raha teenib; mis on postmodernism, kontseptsioon ja narratiiv; mis vahe on kunstniku ja lapse tehtud abstraktsel värvilaigul; millised tehnikad kõik olemas on; kuidas saada kuulsaks; kus kulgevad kunsti ja elu piirid...

Kunstihuvilistele annab silmast-silma kohtumine aga ainukordse võimaluse küsida autorilt OMA küsimusi - ning miks mitte ka vaielda! Erinevate kunstnike etteastetest koostab Kunstiteadlikkuse Keskus virtuaalse "käsiraamatu" kõigile tulevastele kunstnikele, aga samuti kunstiarmastajatele ja -ostjatele (leiab avaldamist portaalis KUNSTIKESKUS.EE).

Esimese, 12. oktoobril toimuva kohtumise esinejaks on Jaanika Peerna - Eestist pärit, nüüdseks pikka aega New Yorgis elanud kunstnik ja kunstiõpetaja. Oma töödes uurib vastne meediadisainimagister mikro- ja makrotasandil tekkivaid rütme ning mustreid. Väljenduses keskendub Jaanika uuele meediale, ühildades selleks nii kunsti, disaini kui tehnoloogia vahendeid. Ometi on ta veendunud, et kunst ei arene sarnaselt tehnikaga üha edasi ja edasi. Kunstiteadlikkuse Keskuses räägib Jaanika Peerna Eestist ja New Yorgist, mikro- ja makrotasandite rütmiotsingutest oma töödes ning sellest, mida ühist on helil, videol, tushijoonistusel, tühjal ruumil ning digitaalsel pilditöötlusel. (vt. ka www.jaanikapeerna.net)

Sari "Kunstnikud räägivad. Isiklikke vaatenurki kaasaegsele kunstile" toimub Sally Stuudio ruumes Tallinnas, Aia 13B/Uus 16 kord kuus neljapäeviti kell 18.30. Kuulama-vaatama on oodatud kõik kunstihuvilised sõltumata east, maitsest ja algteadmistest kunsti kohta. Osavõtt on tasuta. Lähemat informatsiooni programmi, edasiste esinejate ja kuupäevade kohta saab veebist www.kunstikeskus.ee ja telefonil 6418518.


Teksti koostas: Vano Allsalu, edastas: Jane Remm

Kommentaare ei ole: