reede, jaanuar 19, 2007

Plakatipäevad Pärnus. Nõukogude Eesti ühiskondlik plakat. *

Non Grata on värske pilguga hinnanud Tallinnast Kose teelt peale laaditud plakatikollektsiooni ja Pärnu Linnagalerii seinad on kirevad nagu elu ise. Meile vaatavad vastu rõõmsad lapsed, püksirihm ja varajasest east peale käinud kasvatuse kiuste tööd mitte teha viitsiv mees. On kahe näoga mees ja automaadiga kodumaa kaitsja. Viiskudes ja odaga Eesti sõdalane, käes diplomaadikohvrer, on just teele asumas, ainuke küsimus "Kuhu?"(1). On märgid muutuvast ajast - Aadam ja Eeva sirbi ja vasaraga... Muu maailmaga püütakse sammu käia - staariplakat reklaamib tehnikumis õppimist, õnneks ei puudu pilge (2). Kutsutakse üles metsa istutama ja kultuuriväärtusi kaitsma. Kujundit säilitades minnakse kompromissile teksti osas, patriootlik sildistus tundub väike patt, kui oluline on öeldud. Formaalne teema saab lahendatud korraliku kirjaplakatiga, ja vähemalt ise saad aru, mida teed. Selges piktogrammikeeles räägib plakat naiste alkoholismist, lähenemisnurga õigsust kinnitab ka tänane kampaania "Joomine teeb koledaks" oma piktogrammilike postritega.

Kõik see on tehtud pliiatsit, aero- või rapidograafi käes hoides, kääride ja kummiliimiga "Letraseti" kataloogist mahapildistatud tähti kleepides, "Krokus" fotosuurendajaga öösel vannitoas või köögis punase lambivalgel õiendades. Ja muidugi trükikojas retusheerijatega mesijuttu puhudes, kuni osavad naisenäpud filmil ebavajalikku pruuni möksiga katavad.

60x90 sentimeetrile mahutati sageli peidetud sõnum. Konstitutsioonipäeva plakati - raamatutest majakese, mille katuseks NSVL konstitutsioon - vundament on kahtlaselt piibli- sarnane (3). Plakatil on leegitsev aastaarv 1917 - kes veel mäletab, mis toimus sel aastal? Riiklike pidupäevade kajastamine võis peale stendi või koridori kaunistamise olla ka kunstile suunatud ideoloogilise surve ventiil.

Olude vabanedes toimus sinimustvalget värvi revolutsioon, Eestimaa kaart asendus maakeraga ning kogu ühiskondlik plakatismus purjetas-haihtus maailma avarustesse. Mõnigi plakatist suutis aga kunstiriffist kinni hoides oma rida edasi ajada ning tema asju võib nüüd kohata Brno, Chaumont'i või mõnel muul rahvusvahelisel plakatinäitusel. Peale on kasvanud noorte andekate graafiliste disainerite põlvkond, kelle töid võib vaadata Pärnu Kontserdimaja II ja III korruse hallis, kus, juhul kui keegi ei tea, asub ka Pärnu Linnagalerii.

Andrei Kormashov
plakatitoimetaja kirjastuses "Eesti Raamat" 1983-1988





Silver Vahtre (1)


Ülo Emmus (2)


Juhan-Edvard Illend/ Margus Haavamägi (3)


Ivar Sakk


näitusesaal



* Näituse koostasid Siram ja Andrei Kormashov ning see jääb IN-Graafika raames avatuks 03. veebruarini

1 kommentaar:

tumen ütles ...

Illend/Haavamägi plakatil ongi vundamendina kasutatud piiblit.