esmaspäev, märts 19, 2007

Labürint ja igavese tagasituleku teed. Tõnis Vindi ja Ki wa ühisnäitus

Rael Artel Gallery: Non-Profit Project Space
9.03.-7.04.2007
Kuraator Elnara Taidre

Labürinti võiks esile tuua kui erilist motiivi nii Tõnis Vindi kui Ki wa töödes, kuid lisaks võimaldab labürint kasutada ennast ka metafoorina, et kirjeldada ja iseloomustada nende kahe autori kunstipraktikaid tervikuna. Labürindi sümboolikat on uurinud või kasutanud oma töödes kontseptuaalsel tasandil ka teised Eesti kunstnikud (Kaljo Põllu, Peeter Maria Laurits), ent Tõnis Vindi ja Ki wa ühendamise põhjuseks oli mõlema (kunsti)tegevuse kõikehaarav interdistsiplinaarsus. Tõnis Vindi graafikas läbimängitud märgiteooria ning Ki wa tekstide, helikunsti ja totaalse keskkonna idee kokkuviimine lubaks luua veelgi täiuslikuma sünteesi. Labürindi kontseptsiooni esiletoomisega üritab näitus pakkuda tõlgendust mitmekülgsele kunstiproduktsioonile ning demonstreerida selle sisemise loogika järjekindlust.

„Igavese tagasituleku” mõiste lähtub siin mitte niivõrd Friedrich Nietzsche elufilosoofiast kui Mircea Eliade teooriast, mis keskendub erinevatele mütoloogilistele süsteemidele omasele universaalsele motiivile. Viimaseks on ettekujutus ennemuistsest Kuldsest ajastust, selle nostalgiline ihalemine ja veendumus, et mütoloogilise reaalsuse tsüklilisuses on võimalik algse õnnistatud aja uus saabumine: Arkaadia või kaotatud Paradiisi tagasi-igatsus, kuninga Arthuri või eesti kontekstis Kalevi(poja) tagasituleku ootused. Labürindi kujund haakub selle kontseptsiooniga väga hästi kuna liikumine selle keskpunkti poole sümboliseerib samuti tagasitulekut alguse juurde.

Ennemuistset ideaalset aega on võimalik saada ajutiselt tagasi läbi teatud rituaalsete toimingute, mille põhiline mehhanism on sakraalse esiaja taastamine: tunnetamine ja selle reaalne läbielamine. Ki wa labürintides on nii apelleerimist postmodernistlikule teadmiste metafoorsele käsitlusele kui ka vahetu, isikliku rituaali elemente ja omailma retoorikat. Seevastu jäävad Tõnis Vindi märgiteooriale baseeruvad tööd mitte niivõrd hüpoteetilisteks, vaid tõsiselt uurimuslikeks, tema eesmärk pole illusoorne ja ajutine tagasitulek, vaid reaalne rekonstruktsioon. Mängulisem on ta labürinte kujutav sari, mis ühendab hiina numeroloogilisi printsiipe ja intuitiivseid lahendusi. Neis kahes meetodis on üsna palju ühist ning nad täiendavad teatud viisil teineteist, luues uusi ristumiskohti hargnevate tähenduste labürindis.

Näitust toetavad Tartu Linnavalitsus ja Tartu Kunstimuuseum.
Pressiteate koostas Elnara Taidre


Tere tulemast Tartusse!
------------------------

Rael Artel Gallery: Non-Profit Project Space
Lutsu raamatukogu kelder
Kompanii 3/5, Tartu
E-R 12-18, L 12-16
www.moskva80.com








Pildistas Indrek Grigor

2 kommentaari:

Risto ütles ...

Sa vist reede-laupäevasest polümeri üritusest ei tea midagi? Ega sa ei tea kas kusagil on sellest perfokast pilte ka?

Anonüümne ütles ...

OI OI FAFFFA!