reede, aprill 27, 2007

?-ga CHUXION, OLEMUSED, PRESIDENDID JA OLEMATU TELEVISIOON


?-ga CHUXION, OLEMUSED, PRESIDENDID JA OLEMATU TELEVISIOON


Multimeedianäitus CHUXION: TELEVISIOON GALERIIS 17. -- 29. aprill 2007 Ygaleriis


Raivo Kannik, Merlis Lätti, Ailis Mäesalu, Enriaue Latuente, Krista Mölder, Birgit Krullo


Fotograafia peamine küsimus on: kas on või ei ole? Fotograafia on selles mõttes kõige eksistentsiaalsem kunstivorm. Tema ülesanne on näidata, kas mingi objekt või nähtus oli või ei olnud ühel hetkel. Raivo Kanniku kureeritud näitusega on see huvitav moment, et rekordarv inimesi on uksest sisse tulnud ja küsinud: „Kas siin on näitus?“

See on väga oma eksistentsi küsitavaks teinud näitus. 2/5 sellest näitusest on foto.

Sisenejaid ajab segadusse esimese saali suhteline tühjus. Seal on ainult üks õhupall või langevari sorgus rippumas elik Birgit Krullo installatsioon „Chuxiong“. Üldiselt ei anna ka seinal olev tekst mingit linki, mis nagu point on. Seal on tekst, mis räägib, mida keegi tegelane teeb. Suvalisi asju. Ongi selline mõtteta installatsioon. Lihtsalt on. Aga kas ka Chuxion?

Fotoväljapanekuid endid on kaks. Krista Mölderi „T. Aquinas / Str. En ente et essentia“ ehk siis Thomas Aquinas, tema traktaat olemisest ja olemusest

ja sellest, et Mölderi sõnul on triptyhhi keskus - nn. "interjöör" pildistatud Aquinase tänaval (Str.) Londonis. („tänav, mis on imeväike ja asub keset business & entertainmenti paabelit ning asub seal oma vaikuses nagu oaas, keskendumaks "õhule, ruumile ning genius loci' (paigavaim) – le.“)

Fotod ongi sellised väga eksistentsiaalsed, vaikelulised, kaks pildistatud kusagil veidi sürr-metafüüsilises kergelt võsastunud pargis, kus isegi üks koer lesib.


Interjöörifotodel on olemise faktid üsna ähmased, osaliselt varjatud, udused, lõigatud.

Kannikult on kaks hulgast väiksematest osapiltidest koostatud kompleksfotot. Samuti olemist tõestavad. „10. oktoober 2006. Mõtlen näitusest televisioon galeriis.“ eksisteerib Kannik Tartus Toome pargis. Lesib ja vahib. Park paistab olevat millegipärast paljude fotograafide lemmikkoht. Filmi „Blow-Up“ mõju?

Teisel seerial „Aednik“ Kannik on parajasti istutamas ühte prantsuse tüüpi korrapärast parki. Millised perspektiivid, milline harmoonia, milline rahu. Milline olemine.

Kannik on teinud ka ühe kahest näituse videost mille mõlema teema on president -- üks ainult alustab ja teine lõpetab. Kannik on endale omase suvakaamera stiilis jälginud Tallinnat päeval, kui valiti Eesti seni viimast presidenti. Linn pakkus tõesti jaburat vaate- ja kuuldepilti: valesti Eesti hümni laulev giid, hämar kohvik närvilised inimesed, tobepateetiline kontsert Estonia kõrval, kus kostavad isamaalised laulud.

Alis Mäesalu & Enrique Lafuente videos „Veel üks ruum“ üks depressiivne noormees, kes kirjutab märkmikku „You`ve git the wrong guy“ vaatab aknast, kuidas JF Kennedyle kuul pähe lastakse.


Selle video kriiskamine ja püssilaskmine ning Kanniku video rahvuslik võitluslaul tekitasid eriti efektse-õõvastava koosmõju päev peale Pronksmehemadinaid, mida sai efektselt vaadata televiisorist. Galeriis televisooni polnud. TV on teadagi kauge maa taha pildi saatmine paljudele. Galeriis tuleb video sealtsamast ja vähestele. Seega ei tea kas oli Chuxiong aga televisiooni polnud küll.


MARGUS KIIS

Näitust vaata SIIT

Kommentaare ei ole: