teisipäev, mai 15, 2007

AHNELT Artishokki

AHNE FESTIVAL

Ahne festivali projekt on eesti ja soome kunstitudengite algatus rahvusvahelisel tasandil, mille algne eesmärk oli kogemuste vahetamine ning dialoog. Nüüdseks on Ahne juba traditsioonidega kunstifoorum, mis aastal 2003 algatas seeria rahvusvahelisi näituseid ühe teema all - «kunstiharidus teel kaasaegse kunsti juurde»:

Ahne1. Rahvusraamatukogu, Tallinn, 2003
Ahne2. Taik, Helsinki, 2004
Ahne3. Haapsalu, 2005
Ahne4. Annantalo, Helsinki, 2006
Ahne5. Patarei Kultuuripark (Endine Patarei vangla), Tallinn, 2007

Ahne festivali peamine sündmus on erinevate kõrgkoolide kunstitudengite ühisnäitus Ahne 5 Patarei Kultuuripargis (Kalaranna 2). Näituse kuraatoriteks ning tööde juhendajateks on Timo Kuohukoski, Tuomo Saali, Kim Simonsson, Karolina Kiil (Soomest), prof. Sachinis Xenophon (Kreekast) ja prof. Kai Kaljo, Tiiu Kirsipuu, Renee Aua ja Valev Sein (Eestist).

Rahvusvaheline kunstinäitus Ahne 5 keskendub kohaspetsiifiliselt endise Patarei vanglale, analüüsides seda kasvatusliku ning distsiplinaarse diskursusena. Sarnaselt Foucault teooriaga, kus kinnised asutused (haiglad, koolid, vanglad) on inimese arengu pöördumatud mõjutajad ning samas ka ühiskonnas aktsepteeritud ning valitsevate väärtuste ja reeglite taastootjad. Kunstiprojekti peamine rõhk on asetatud visuaalse kultuuri kriitikale ja teooriale.

Ahne 2007. võtavad osa üle saja üliõpilase fotograafia-, meedia-, filmi-, graafika- ja kunstiõpetuse erialadelt: Helsingi Kunsti- ja Disaini Ülikoolist (Soome), Duisburg-Esseni Ülikoolist (Saksamaa), Thessaloniki Aristotelese Ülikoolist (Kreeka), Tallinna Ülikoolist, Tartu Kõrgemast Kunstikoolist ja Tallinna Kunstiakadeemiast.


Mis on Ahne missioon? Eelkõige soov avastada innovaatilisi lähenemisi kaasaegsele kunstile ja samas ka kunstiharidusele. Tegijate ahnus kaasaegse kunsti ning selle diskursuste analüüsi järele on projekti peamisteks lähtepunktideks. Ahne tuleviku visioon on tekitada diskussioon kunstihariduse erinevatest teostamise võimalustest ning luua omalaadne kunstiõpetuse eksperimentaalne laboratoorium. Tähelepanekuid avatud teadusest on esimene installeering käimasolevast uurimisprojektist küsitlemaks olemasolevaid mudeleid kunstide haridusest ja festivali formaadis kooli kui näituse tegemisest ühildatuna endise vangla konteksti.

Sellisena sündis AHNE 5 idee. Mõelda kunstide haridusest näis sammuna teel adresseerida kunstide roll ühiskonnale ja kommenteerida selle praegust staatust kultuuri loomises. Rahvusvaheline osalus esindab erinevaid suhteid kunstiharidusse. See laiahaardeline valik personaalseid kogemusi on vaadeldavad informatiivsete faktoritena, ühendades erinevaid hariduslikke paradigmasid. Selle aasta festivalis võib näha aga pigem tulevase visiooni pilootprojekti, mis loodetavasti täies mahus teostub juba järgmine aasta Helsingis.



Ahne 5 näitus on avatud iga päev kella 12.00-18.00 (NB! Külastajaid lastakse sisse kella 17.00ni). Näitusel on pilet 10.- ja 25.- krooni (vastavalt näituse alale). Patarei Kultuuripargis on avatud ka kohvik vaatega merele, mida saab külastada ilme piletita.
Ahne festivali raames toimuvad lisaks rahvusvahelisele näitusele ka koreograafia tudengite tantsuetendused Kanuti Gildi SAALis ning Patarei Kultuuripargis. (vaata Ahne festivali ajakava www.tlu.ee/ahne).


Ahne


Avamine ja näitusevaated:

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Mis asi on Tallinna Kunstiülikool??? Kumb nüüd selle pressiteate koostas - Treier või Kaljo...?