neljapäev, oktoober 18, 2007


Tartu Kunstimuuseumi Viltuses majas alustab sellel sügisel värske loengusari “VÄIKE KUNST”, mis vahetab välja kevadel lõppenud "Piirideta kunsti".

Kui eelmine sari tegeles kunstimaailma peavooludega, siis nüüd vaatame vahelduseks valgusvihust välja. "Väike kunst" sõnapaarina on viide postmodernistlikule "väikesele kirjandusele" ning seostub märksõnadega art brut /toores kunst/, itse tehty elämä /ise tehtud maailm/, do it yourself /tee seda ise/, low-fidelity /madalusaldusväärsus/, noortekultuur, rahvakultuur, ökoloogiline tasakaal, lokaalne identiteet... Nendel ja haakuvatel teemadel ootame kõnelema Sigrid Saarepit, Ants Jusket, Vaino Vahingut, Peeter Lauritsat, Mari Laanistet ja paljusid teisi tuntud eesti mõtlejaid.

Neljapäeval 18. oktoobril kell 17.30 Viltuses majas:
“Laste joonistused, onto- ja fülogenees”
Lektor Ants Juske, kunstiteadlane, raamatu "Joonistav laps" autor.

Laste kunst ei ole "väike kunst". Lugedes autorite õiguse seadust, loetakse autoriteks ka lapsi ja nende joonistused on samuti kaitse all. Pablo Picasso armastas öelda, et lapsena joonistas ta nagu Raffael, kuid ülejäänud elu õppis joonistama nagu laps. Teine huvitav probleem on see, kuivõrd ontogenees (lapse joonistuste areng) kordab fülogeneesi (kogu kujutavad kunsti areng). Siin on hämmastavaid kokkulangemusi. Veel tuleb juttu sellest, millist vajalikku diagnostilist materjali pakuvad laste joonistused: kuidas nad kujutavad oma perekonda, kodu, teed koolist koju, päikest, milliseid värve nad kasutavad ja muud säärast.

Tule kuulama!

Sarja toetab Tartu Kultuurkapital.

Täpsem info www.tartmus.ee/et/yritused
Lisainfo Liisa Kaljula
Tartu Kunstimuuseumi Viltune maja
Raekoja plats 18
tel 744 10 80 või liisa@tartmus.ee

Kommentaare ei ole: