teisipäev, detsember 01, 2009

Artishok Records esitleb: EDASI!

Artishok Recordsil on puhas rõõm esitleda värsket muusikat:


EDASI

"PIKSE LITAANIA"
"APPAREO DECET NIHIL MUNDITIA?"

Veljo Tormise "Pikse litaania" töötlus on stiilikatsetus. Originaal on olemuselt sõjaka ja ürgselt kurjakuulutava alatooniga ja nende omaduste tõttu tekkis mõte siduda seda muusikazhanriga, kus domineerivad samad meeleolud. Niisiis, EDASI "Pikse litaania" versiooni võiks nimetada black noise mix'iks. Siin on ühendatud black metali monotoonsel kordusel põhinev kiire ja voolav rütmika ning nn. harsh noise esteetika. Akustiliselt salvestatud pillidele on lisatud ragisevaid efekte nagu distortion ja overdrive, need on viimse piirini võimendatud ja esile on toodud keskmised helisagedused. Moodustub ühtlane staatilisele mürale lähenev kõlamassiiv, kus instrumente pole peaaegu võimalik üksteisest eristada. Ja siis hakkavad mõned detailid täiesti kaootiliselt, lähtuvalt löögitugevusest, heli kõrgusest või muust iseloomulikust, sellest massist esile kerkima.

Singli teise loo aluseks on võetud tänapäeval kõige tuntuma keskaja helilooja Hildegard von Bingeni monofooniline kooriteos. See töötlus sündis nagu ime, täiesti iseenesest. Olin süntesaatoril sissemänginud ühe korduva motiivi. Kuulasin ja mõtlesin mida sellega peale hakata, kuhu edasi arendada. Ajaviiteks panin samal ajal arvutis mängima Hildegardi plaadi, mille olin just omandanud. Puht juhuslikult oli sündikäik koorilauluga samas helistikus ja nad harmoneerusid omavahel täiuslikult. Põhimõtteliselt oligi lugu valmis.

Mõlemad lood põhinevad koorilaulul. Neis on nii mõndagi ühist, kuid on ka teravat kontrasti. Mõlemis on teatavat religioosset rituaalsust, puhtust ja lihtsust. Esimese iseloomujoonteks on
pimedus, raskus, loomastunud maskuliinsus, tahumatus. Teise tunnusteks on eeterlik kergus ja peened harmoonia nüansid, mis võivad seostuda nii kirgastunud õnneseisundi kui pühaliku
matusemeeleoluga.


Mihkel Kleis





Kuula nüüd:

PIKSE LITAANIA

APPAREO DECET NIHIL MUNDITIA?

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

mingi jama- eesti kunsti maastikul!

Unknown ütles ...

kulla anonüümus! ära lahmi niisama, räägi selgemalt - kus on jama? mis jama on? miks jama on? kuidas jamast lahti saada?

Anonüümne ütles ...

Kuulasin ära ei olnud jamad.
Kulla kallis, kalla kullis, Anonüümne ära räägi meie kõigi (Anonüümsete) eest või pane endale muu nimi.

Carl-Dag Lige ütles ...

rajum lugu on tõeline muinasmüra!! ürg-eesti muinasmüra!!!