esmaspäev, juuni 28, 2010

PLAKATIMAJA

Erakorraline näitus Kilingi-Nõmme vanas postkontoris, muusikafestivali Schilling raames

Avatud 03.juulil, laupäeval kell 12.00 – 22.00
04. juulil, pühapäeval kell 12.00 – 18.00

Korraldajad Maarin Mürk & Madli Mihkelson



Ainult Schillingu muusikavestivali ajaks on Kilingi-Nõmmel avatud erakorraline väljapanek kõikvõimalikest ja võimatutest plakatitest!
Peod, kontserdid, näitused, üritused – käisid seal? Märkasid selle plakatit? Loodetavasti taaskohtute nüüd uuesti Kilingi-Nõmmel. Plakateid on kümnes toas maast laeni. See on kultuurikihi väljanäitus!
Näitusele on kogutud kokku kogujad – inimesed, kes on hoidnud aastaid silma peal plankudel, reklaamtulpadel ja majaseintel. Näitus ei sisalda ainult üksikuid valitud eksemplare. Vaatamiseks on pandud välja kaootiline, hüsteeriline, eklektiline plakatimass.
Kuid siiski ei saa me lubada täielikku ülevaadet ega totaalset kaetust. Viimastegi aastate jooksul avalikust ruumist läbi käinud plakatimassiiv tundub lõputu. Väljapanekul saab vaadata sõlmpunkte, kergeid aktsente avalikus ruumis, mis määratust massist kasvõi kuidagi välja kumanud.
Oma väljalaskeid eksponeerib näiteks Polymeri kultuuritehases asuv trükikoda, kust on viimasel ajal tulnud näituseplakatitele lisaks sotsiaalkriitilisi plakateid ja vormieksperimente. Marko Kekiševi kureeritud graafilise disaini näitusesarjast „Isikupära“ tulevad eksponeerimisele 2008 ja 2009 aastal väljas olnud tööd. Pühendunud plakatikoguja Ats Parve teeb valiku oma kogus leiduvatest viimaste aastate kultuuriürituste plakatitest. Karl Tauli kogust tuuakse päevavalgusesse vanad filmiplakatid. Tartu plakatite hulgast on otsinud parimad palad välja Gregor Taul. Sekka pisut flaiereid Bertil Tüvi valikul ja näpuotsatäis 1950ndate sotsrealismi. Esimese korruse saalis saab seinale kuvatud lõppematus reas 1980ndate autoriplakateid. Ja plakateid, mida välja panna muudkui lisandub!

PS. Tähelepanu! Juuni lõpuni on Polymeri Kunstikonteineris avatud Ats Parve näitus „Come into our room“, kus saab eriti põhjaliku ülevaate tema kogus peituvatest plakatitest – kasutage võimalust ja minge vaatama.

Ja siis edasi Kilingi-Nõmmele!



Ats Parve näituse & koguvaated Polymeris/kodus

Plakateid Polymeri trükikojast

kuhi

natuke nõukaaegset plakatit ka

1 kommentaar:

lassebosse ütles ...

Plakatimaja Schillingul oli täitsa touching selles mõttes, et meenusid kõik need nostalgilised lood kunsti ja alternatiivmuusika tihedatest seostest. Sarnaselt toimis lahti olev kaasaegse kunsti korrus koos Edasiga Kumu ööl. Ja Chungini esinemine eelmise aasta Seanahal furgoonis.

Ja Polymeri tuba oli rõõmustav. Sest nende sotsiaalset plakatit näeb, kui sul veab, linnapildis vilksatamas - ja see on okei - aga siin oli nende geriljaplakateid võimalik näha peaaegu et retrospektiivis. Mitte et tahaks neid hirmsasti musealiseerida. Koht oli ikkagi Killingi-Nõmme ja näitus lahti napilt kaks päeva.