kolmapäev, september 06, 2006

SÕDA JA SHOW


Laupäeval, 9. septembril Tartu Kunstimuuseumi Viltuses majas Manifest! Manifest! Manifest! jätkuüritus Sõda ja Show!!!

Seekord on valgusvihus käredad ilmutustekstid eesti kirjandusloost. Terve päeva vältel on Viltuse maja I korrusel võimalik osa saada eklektilisest kooslusest Pallase skulptuur + Eesti kirjandusmanifest. Näituse keskkonda installeeritud helikavas on Eesti kirjandusmanifestide paremik: nooreestlased, futuristid, hüübinud veri, etnofuturistid, punk. Tuntud ja tundmatuid katkeid esitavad Tartu Üliõpilasteatri näitlejad.

Päeva kulminatsiooniks on manifestoloog Tiit Hennoste etteaste “Sõda ja show. Eesti kirjanikud manifesteerimas Eesti Vabariigi loomise ja taasloomise ajal”. Loeng keskendub konfliktile eesti kirjandusloos, milles on nii tõsimeelset võitlust kui irriteerivat showd. Võrdluses on erinevad ajastud, sarnased konfliktid, estetism, realism, futurism, anarhism.

Sõda ja Show
helikava Tartu Kunstimuuseumis 9. septembril kell 11-18, Tiit Hennoste loeng kell 18.00. Sissepääs muuseumi piletiga.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Tuli meelde, et peaks vist toimunust ka kokkuvõtte tegema.
Kohal olid Artishoh, Postimees, ja (omavoliliselt minu näol) Sirp.
Ülejäänud kaadris domineerisid semiootikud.
Loengut kokkuvõttes võiks öelda, et kui 1921 kirjutab Semper sõna ahingust, sõna taprist jne. ning lõpetab oma jutu hüüdega Tarapita, siis 1990 kirjutab Kivisildnik keemilisest sõnast ja lõpetab sõnavõtu: "Igatahes on ainult üks Jumal: ja Muhamed on tema prohvet."