neljapäev, veebruar 04, 2010

Räägime rahvuslusest!

Artist talkid KUMUS



Liisa Kaljula näeb ja kuuleb.



Teadaanne epitsentrist:
Joanna Rajkowska Artist Talk

Joanna Rajokokwska lõpetas hetk tagasi väga turgutava ettekande, kus ta käsitles peamiselt oma kahte viimaste aastate avaliku ruumi projekti "Oxygenator" ja "Palm Tree". Mõlemad linnaruumi projektid tõid kunstnikulegi ootamatult kokku väga erinevaid kogukondi, hägustasid identiteete, lepitasid kohti ja inimesi, inimesi ja inimesi, leevendasid mineviku traumasid. Märksõnaks võiks olla Relational Aesthetics. Varssavi kesklinna püstitatatud palmipuu võeti omaks ja tõsteti kilbile geide, feministide ja roheliste poolt. Vana juudi geto alale üheks suveks rajatud lilleklumpidest ümbritsetud hapnikutiik osutus kohaks, kus käidi lõunauinakuid tegemas ja kus turvamehe sõnul jäeti hetkeks "polish hell", vajadus lõputult valulikku rahvuslikku ajalugu üle korrata. Rajkowska tutvustas lühidalt ka oma hetkel käimasolevat projekti "Minaret", kus plaan püstitada Poznanisse islami pühakoda on esialgu osutunud linlaste visale vastupanule.

2:07 PM


Teadaanne epitsentrist:
Jens Haaning Artist Talk

Kumu hariduskeskuse krüptis lõpetas just ligi 50-pealise publiku küsimustele vastamise Taani päritolu rahvusvahelise haardega kunstnik Jens Haaning. Haaningu kunstnikukarjäär on seni olnud mandripiire ületav, tiireldes kohaidentiteetide ja nende füüsilise miksimise ümber. Publik sai näha slaide Haaningu kurikuulsatest supermarketi ja reisibüroo projektidest, kus kunstnik müüs kunstina toiduaineid ja lennupileteid, mis tänu kohalikule seadusandlusele osutusid artefaktidena soodsamaks kui samad kaubaartiklid kõrvalasuvas büroos või kaupluses. Haaningu firmamärk on riiginimed tühjadel galeriiseintel ja kohaidentiteetide transport: kuupmeeter Euroopast, mis kunstniku käe läbi Aafrikasse lennutati, Albaania tuvide tarne Thessaloniki linna, maanteesilt "Afghanistan 5012 km" Euroopa südames, Kasseli ja Hanoi, Londoni ja Caracci vee ja tänavalampide vahetamine. Haaningu viimased projektid on küll enam tegelenud Taani kui multikulturaalse ühiskonna keerukohtadega: "Viimastel aastatel olen ma kahtlema hakanud internatsionaalses kunstis. Mul on tekkinud vajadus töötada millegagi, mida ma hästi tunnen."

4:13 PM

2 kommentaari:

Unknown ütles ...

Joanna Rajkowska "Palm Tree" on tegelikult "Greetings From Jerusalem Avenue"

Vaata ka: http://rajkowska.com/

lassebosse ütles ...

Õigus! Ja Rajkowska kodukale tasub tõesti minna, artist statement, projektide fotod, hästi sõnastatud kontseptid, hulgaliselt intervjuusid.

Ja kui juba läks linkamiseks: www.jenshaaning.com pakub allalaadimiseks Haaningu pdf kataloogi.

Kolmanda päevakangelase Csaba Nemesi kodukat ei õnnestunud leida.