neljapäev, september 08, 2011

Teretulemast Taunolinna!

Tallinna Arhitektuuribiennaal (TAB) sai enne tänaõhtust algust juba varahommikul väärika avapaugu, kui tundmatud aktivistid püstitasid kella kaheksa ajal Tauno Kangro skulptuuri Õnnelik korstnapühjkija ümber korstna. Gregor Taul vaatleb sõnas ja pildis.



Tauno Kangro inetu skulptuur avati 2010. aasta kevadel. Skulptuuri avamist saatis siinse kunstnikkonna õigustatud pahameel: Tallinna vanalinna ei tohi püstitada skulptuure, maju jms ilma eelneva konkursita. Korstnapühkija jõudis aga Tallinna kui anonüümse annetaja helge kingitus. Tallinna Linnavalitsus (aka Keskerakond, kuhu kuulub ka Tauno Kangro) otsustas, et kuna skulptuur valmis maksumaksja rahata, siis oleks õige aeg kodukorras erand teha.



Kõik teavad (kuigi ametlikult pole seda kinnitatud), et skulptuuri tellis Suur-Karja ja Müürivahe tänavate nurgal asuv Savoy Boutique hotell. (Kellel huvi, võib hotelli fuajeest osta pisikese pronksist Korstnapühkija). Hotellil oli vaja meenet, hotellil oli vaja oma suveterrasist autod eemale hoida.

Kohaliku intelligentsi protestist hoolimata (ajakirjanduses avaldati ka Eesti Skulptorite Ühingu üheselt hukkamõistev seisukoht) jäi skulptuur püsti... ja sellest sai Tallinna populaarseim, enim pildistatud vaatamisväärsus. Lihtsatele kodanikele meeldib inimmõõduline, lõbus ja tönts Korstnapühkija, “oma poiss”, on ju. Millega tuleb paraku leppida ja mis on täiesti kohutav. Intelligentsi ja Postimehe kommentaatorite vahel laiub kuristik, mida suudab täita vaid paarkümmend aastat viljakat kooliharidust. Nii et õpetajetele rohkem palka, kohe! Enne üleüldise maitse paranemist pole mõtet korrutada, et pronksist Korstnapühkijaid püstitati 19. sajandil, et avalikku arvamust eiravaid otsuseid langetati Nõukogude Liidus, et madala iluvalulävega ärimeeste valitsetud Eesti jääb üheksakümnendatesse, et Korstnapühkija on kõiki esteetilisi kategooriaid arvesse võttes masendavalt ebaõnnestunud teos, 2011. issanda aastal.

2011. aastas seisnebki Tauno Kangro case’i võlu ja armetus. Ebaõiglane on hukka mõista inimest, kes elab oma ideaalidega kusagil 19. sajandi lõpu Pariisi ja 1930. aastate Eesti Vabariigi vahel laiuvas aja- ja ruumivaakumis: kunstnikupositsioon ja eetilised imperatiivid justkui suurelt Rodinilt endalt, kunstilised eeskujud aga Vabadussõja-järgsest monumentalismist. Lisagem sellele veel rituaalne Kalevipoja kultus (pluss kristjanraualiku ikonograafia liialdatud muskulaarsus), mille taha on ka varem kunstnikud oma küündimatust inimkeha kujutamisel peitnud. Tauno Kangro ei ole süüdimatu ega paha, ta lihtsalt ei saa asjadest aru nii, nagu teised seda saavad.

Pole midagi teha – enamus soosib veel mõned aastakümned Tauno Kangro skulptuure. Meil tuleb tõdeda santi olukorda, aga meil tuleb ka selle vastu võidelda. Sest iga põlvkond peab võitlema enese kui ajaloo olulisima põlvkonna eest. Sest iga intellekt peab astuma vastu rumalusele. Sest iga professionaal peab ühiskonna eest vastutama. Nii on alati olnud ja nii on ka tulevikus.
Korstnapühkija on üks väheseid Tallinna Linnavalitsuse käkerdisi, mille suunal kuuvalguses tegutsevad aktivistid oma pahameelt on väljendanud (selles mõttes on tegemist inspireeriva skulptuuriga, mis kutsub tänavakunstnikke kunstimetafoori edasi harutama). Esmalt asetati Korstnapühkijale takka ninasarvik. Kuldne kujund! Ninasarvik oli osa skulptor Edith Karlsoni näitusest Sõpruse kinos. Eelmisel sügisel kinnitas anonüümne autor lehmaketiga Korstnapühkija külge vana ratta, mille juurde jättis manifesti, kus sõnastati, et kui Korstnapühkija on Tallinna vaade, siis vägisi pargitud ratas on Tauno Kangro kavandatav Kalevipoeg. Võta või jäta. Mupo ärandas ratta järgmisel hommikul ja viis teadmata kuhu. Mõned kuud hiljem kinnitati sarnase ketiga Korstnapühkija kaela tuuba. Korstnapühkija ise teab, miks. Talve hakul kleebiti Korstnapühkija juurde kuuluvate jalajälgede külge vanad sussid ja kalossid. Tõenäoliselt on vahepeal midagi veel sündinud, mida mina kahjuks oma silmaga näinud ei ole. (Kui keegi on midagi näinud või kuulnud, siis postitage artikli juurde kommentaar).

2010. aasta sügisel said siinsed kunstnikud, urbanistid, arhitektid ja teised asjasse puutuvad inimesed meeldiva uudise osaliseks: teatati, et Kultuuripealinna raames toimub linnainstallatsioonide festival LIFT11 (edaspidi Lift). Lift on olnud suurepärane ettevõtmine oma esimestest päevadest alates. Konkursi väljakuulutamisele eelnesid teemakohaseid lugemisõhtud ning presentatsioonid, kus tutvustati maailma kõige leidlikumaid linnainstallatsioone, argumenteeriti linnateoreetiliste tekstide üle jne. Et oleks olemas kriitiline punkt, millelt konkurss lähtuda võiks. Konkursile laekus 120 ideed, millest žürii valis välja kümmekond parimat (vt lift11.ee). Üheks võidutööks osutus ka Aap Kaur Suvi Korsten, mis kujutas Korstnapühkija ümber ehitatud korstent. Nagu kõik ülejäänud installatsioonid, läbis ka Korsten sel kevadel ka bürokraatia vooru, mille tulemusel Kultuuriväärtuste Amet otustas, et Liftil ja Aap Kaur Suvil on õigus püstitada oma Korsten, juhul kui Tauno Kangro sellega nõus on. Lifti delegatsioon kohtus Tauno Kangroga, kes oli liftilistele küll igati südamliku inimese mulje jätnud, kuid kes siiski Korstna ära keelas. Põhjendus olevat olnud lihtne: Korsten on inetu. Kõigil oli maru kahju.

Pool aastat hiljem otsustasid tundmatud tegelased korstna siiski püstitada. Hommikutundidel tekkinud installatsiooni autorid lekitasid Internetti pressiteate, milles kinnitavad, et ei Aap Kaur Suvi ega Lift pole uue korstnaga kuidagi seotud. Vee enamaks sogamiseks otsustasid uue korstna autorid riputada Korstnapühkija ümber ka Kultuuripealinna võltsitud reklaamid, suunates sel viisil ajakirjanike esimesed küsimused Kultuuripealinna pressiteenistusele. Igati hea mõte, sest vaevalt, et Kultuuripealinna solidaarne kamp tänavaaktivistide tööd hukka mõistab. Aga, kes ikkagist tegi uue korstna? Tahame nimesid! Aga kui neid nimesid on sadu? Siis tahame sadu nimesid! Miks? Sest Postimehe teatel kavatseb Tauno Kangro esitada kaebuse Eesti Politseile.

Politsei. Olukord meenutab lugu ameerika turistist, kes küsis, et miks eestlased Juuniküüditamise ajal politseisse ei helistanud? Nähtavasti Tauno Kangro helistab. Kurat. Pidanuskin ise ka politseisse helistama pärast seda, kui nägin, et 2010. aasta 15. mail (s.o Tallinna päeval) püstitati Karjavärava platsile ebaseaduslik pronksist asi. Oleksin pidanud ehk Muposse helistama? (Paluma abi sellelt samalt Mupolt, kes mulle augusti lõpus helistas ja teatas, et te olete ebaseaduslikult kinnitanud Mähe aedlinna telefonipostidele koduturu kuulutused, mille tõttu peame teile nüüd trahvi välja kirjutama). Jeesus!


Gregor Taul

*

Leidsin sündmuste keeristest üles päevakangelasest õnnetu Õnneliku Kortsnapühkija ning palusin Artishoki jaoks intervjuud, mille ta tusasest meeleolust hoolimata oli nõus andma.

Gregor: Mis toimub?
Korstnapühkija: Oh, ma ei taha seda näha. Ma polegi pärast seda, kui nad kividega saabusid, oma silmi avanud.
Gregor: Sa ikka tead, et Sind müüritakse praegu elusalt sisse?
Korstnapühkija: No muidugi ma tean, aga mis ma teha saan? Keegi ei tule ju aitama ka..
Gregor: Miks sa arvad, miks nad seda teevad?
Korstnapühkija: Eks see on sellepärast, et neile ei meeldi mu isand.
Gregor: Tauno Kangro, jah?
Korstnapühkija: Nojah, tema ka.
Gregor: Kes siis veel?
Korstnapühkija: Ma ei tahaks sellest rääkida. Sa ju näed, kui armetus olukorras ma olen..
Gregor: Anna andeks, näen küll. Aga ma näen ka inimesi, kes poseerivad õnnelikult sinu ümber ehitatud korstna taustal. Mida sa ütleksid nendele inimestele?
Korstnapühkija: Mina ei taha kedagi hukka mõista, aga.. kui aeg on selline, et inimesed kummardavad minu kuldsete nööpide asemel nõgiseid korstnaid, siis.. Jumal ise karistab. Maailm on lõppude lõpuks siiski aus koht.
Gregor: Väheusutav. Aga ma lõpetaksin siinkohal intervjuu. Aitäh Sulle vastuste eest. Ma loodan, et sa juba keskpäevaks jälle päikest näed. Kuigi täna on nii vihmane, et soovitaksin sul igal juhul korstnasse jääda.


*

Fotomälestusi:

(Foto: elu24.ee)

(Foto: Facebook)

(Foto: Facebook)

Rattavargad? (Foto: Internet)

(Foto: Internet)

(Foto: Tauno Kangro koduleht)

Õnneliku Korstnapühkija avamine (Foto: Tallinna Postimees)

(Foto: Tallinna Postimees)

Pidulik avamine (Foto: Tallinna Postimees)

Suvaline päev Tallinnas (Foto: Gregor Taul)

Nägu (Foto: Gregor Taul)

Aap Kaur Suvi Liftile esitatud konkursitöö


22 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Vabandan siiralt eelneva artikli autori ees, et see Korstnapühkija jutt niiviisi peale jooksis. Kuidagi äkk juhus oli..

G

lassebosse ütles ...
Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.
Anonüümne ütles ...

Kui end ise kunstnikuks pidava keskpärase käsitöölise oskuste ja auahnuse vahel haigutab kuristik, siis ongi tulemuseks see, mida me nimetame ohates taunokangroks.

Anonüümne ütles ...

eelnevale lisaks - tuleb anonüümselt kirjutada, sest taunokangro võib kättemaksuks kallale tulla. on kogemusi.

Anonüümne ütles ...

Sel juhul pean kallaletungi anonüümselt vastu võtma..
G

Oop ütles ...

"pronksist Korstnapühkijaid püstitati 19. sajandil, et avalikku arvamust eiravaid otsuseid langetati Nõukogude Liidus, et madala iluvalulävega ärimeeste valitsetud Eesti jääb üheksakümnendatesse" - paraku ei vasta see armsalt naiivne kujutlus kunsti progresseeruvast ajaloost tõele, tekstis korduvalt demonstreeritud fakt tõestab ilmekalt vastupidist.

priitp ütles ...

Tere

Lihtsa ja kunstikauge inimesena tahaks teite artiklile vastu vaielda. Ma käin tollest korstnapühkija-ristmikust regulaarselt üle. Peale taiest ja seda ümbritseva körgenduse ning pronksi meenutavate vidinate paigutamist selle äärde on mind sellel ristmikul alla ajada üritavate autode hulk vähenenud kordades. Minu poolest vöiks selliseid vidinaid paigutada kõigile vanalinna ristmikele. Korstnapühkijatest rääkimata.

Teiseks paneme tähele, et too korstnapühkija ei ole mitte kõige jubedam viimastel aegadel Tallinna südalinna kerkinud taies. Ootan huviga samasugseid häppeninge Vabaka ääres asuva Teutooni ristiga klaasfallose ääres. Ma olen olude sunnil sunnitud ka sealt regulaarselt mööduma.

Ja lõpuks palun märgakem Tauno Kangro esteetilise meele ja käsitööoskuse arengut. Näiteks Kuressaares hotell Meri ette püstitatud Töllu ja Piretiga vörreldes on Korstnapühkija täiesti kena ja pea-aegu inimlike proportsioonidega. Selliseid asju tasub märgata.

Nii et ärme ikka tee üleriigiliselt tuntud kujuri loomet niimoodi maha, eksole.

Anonüümne ütles ...

Lugupeetud Oop,

aitäh tabava kriitika eest. Ma kardan, et naiivne (kunsti) progressi uskumine (ja selle kuulutamine) tabab inimest eriti siis, kui ta üritab teisi õpetada ja muidu moraliseeriv olla. (Kuigi ma kardan, et progresseeruvast ajaloost jauramine on iseloomulik enamikule mu Artishokis avaldatud artiklitele. Eks selle põhjenduseks on see, et ma ei loe ise oma kirjutisi enne avaldamist piisavalt kriitilise pilguga üle, ega anna neid ka teistele toimetada [mida nii väga peaks tegema]. Teine ja mitte vähem oluline põhjus, miks sellised errorid [täiesti nõus] mõndade kirjutajate tekstidesse satuvad on lihtsalt sünnipärane idealism, mida inimesest naljalt välja ei juuri ning mida kriitikast kui subjektiivsest (korrastavast) nägemisest vist ei peakski välja juurima).

Gregor

Angebot von Gelddarlehen an Unternehmen in finanziellen Schwierigkeiten. ütles ...

Tere daamid ja härrad!
Olen ärimees, kes pakub kiiret laenu vajavatele inimestele raha laene. See pakkumine on mõeldud Šveitsi elanikele ja suurtele ettevõtetele. Kodumaal 5 000 kuni 6 000 000 eurot kõigi taotluste puhul 3% -ga huvidest. Eraettevõtteid, äriettevõtteid ja muid, võtke mind oma e-posti aadressiga ühendust ja teil on oma murede lahendus. ( hafenheinz8@gmail.com ) WhatsApp: +33756880734

Angebot von Gelddarlehen an Unternehmen in finanziellen Schwierigkeiten. ütles ...

Tere õhtust kõigile ja kõigile, et ma olen ärimees ja ma pakun inimestele laene, kes vajavad laenu ja suudavad laenu tagasi maksta tähtaja jooksul, mis on sõlmitud igaüks, kes minuga ühendust võtab. 5000 € kuni 6 000 000 € iga isikliku taotluse korral ja ka ettevõtete jaoks. Võta minuga ühendust minu e-posti aadressiga ja saatke mulle oma aadress, et saaksin teie sõnumile vastata: ( hafenheinz8@gmail.com ) WhatsApp: +33756880734

Angebot von Gelddarlehen an Unternehmen in finanziellen Schwierigkeiten. ütles ...

Tere, kõik, et ma olen naine, kes pakub rahalisi laene kiireloomuliste vajadustega inimestele ja ühiskonnale, kes vajavad rahastamist. Võta minuga ühendust kogu laenutaotluse eest 5000 € -lt 6 000 000 € -ni. Lisateabe saamiseks võtke mind minu e-posti aadressiga: ( hafenheinz8@gmail.com ) WhatsApp: +33756880734

Angebot von Gelddarlehen an Unternehmen in finanziellen Schwierigkeiten. ütles ...


Raha laenu pakkumine alates 5000 € kuni 6 000 000 € kõigile inimestele, kes vajavad ja saavad tagasi maksta. ( hafenheinz8@gmail.com ) WhatsApp: +33756880734

Angebot von Gelddarlehen an Unternehmen in finanziellen Schwierigkeiten. ütles ...

Kõigile inimestele, kes vajavad raha laenu, pakun teile oma projekti realiseerimiseks 5000 € kuni 6 000 000 €. ( hafenheinz8@gmail.com ) WhatsApp: +33756880734

leroy credit info ütles ...

LAENU VÕRDLUSELE ISIKUTELE VÕTTA KASUTAMISEL VÄGA DÜNAAMILISE meeskonna maksumust

Kas otsite laenu oma tegevuse taaselustamiseks kas projekti lõpuleviimiseks või vajate raha muudel põhjustel?

Isegi kui olete oma riigis ummikus ja teil pole juurdepääsu finantseerimisele, võtke ühendust selle e-posti aadressiga: nathaliecredit1@gmail.com, et saada teavet probleemideta laenude andmise ja finantseerimise tingimuste kohta ning hüvasti jätta oma rahalisi probleeme.

Pange tähele valdkondi, kus saame teid aidata oma projektides või ummikseisu lahendamisest

* Rahaline

* Investeerimislaenud

* Isiklikud laenud

Ps: teadke, et töötame teie rahuloluga. Võite jälgida oma faili veebis, et teada saada selle edenemist.

Palun võtke minuga ühendust e-posti teel: nathaliecredit1@gmail.com

leroy credit info ütles ...

LAENU VÕRDLUSELE ISIKUTELE VÕTTA KASUTAMISEL VÄGA DÜNAAMILISE meeskonna maksumust

Kas otsite laenu oma tegevuse taaselustamiseks kas projekti lõpuleviimiseks või vajate raha muudel põhjustel?

Isegi kui olete oma riigis ummikus ja teil pole juurdepääsu finantseerimisele, võtke ühendust selle e-posti aadressiga: nathaliecredit1@gmail.com, et saada teavet probleemideta laenude andmise ja finantseerimise tingimuste kohta ning hüvasti jätta oma rahalisi probleeme.

Pange tähele valdkondi, kus saame teid aidata oma projektides või ummikseisu lahendamisest

* Rahaline

* Investeerimislaenud

* Isiklikud laenud

Ps: teadke, et töötame teie rahuloluga. Võite jälgida oma faili veebis, et teada saada selle edenemist.

Palun võtke minuga ühendust e-posti teel: nathaliecredit1@gmail.com

leroy credit info ütles ...

LAENU VÕRDLUSELE ISIKUTELE VÕTTA KASUTAMISEL VÄGA DÜNAAMILISE meeskonna maksumust

Kas otsite laenu oma tegevuse taaselustamiseks kas projekti lõpuleviimiseks või vajate raha muudel põhjustel?

Isegi kui olete oma riigis ummikus ja teil pole juurdepääsu finantseerimisele, võtke ühendust selle e-posti aadressiga: nathaliecredit1@gmail.com, et saada teavet probleemideta laenude andmise ja finantseerimise tingimuste kohta ning hüvasti jätta oma rahalisi probleeme.

Pange tähele valdkondi, kus saame teid aidata oma projektides või ummikseisu lahendamisest

* Rahaline

* Investeerimislaenud

* Isiklikud laenud

Ps: teadke, et töötame teie rahuloluga. Võite jälgida oma faili veebis, et teada saada selle edenemist.

Palun võtke minuga ühendust e-posti teel: nathaliecredit1@gmail.com

WE OFFER ALL KIND OF LOANS - APPLY FOR AFFORDABLE LOANS ütles ...

Do you need a genuine Loan to settle your bills and startup

business? contact us now with your details to get a good

Loan at a low rate of 3% per Annual email us:

Do you need Personal Finance?

Business Cash Finance?

Unsecured Finance

Fast and Simple Finance?

Quick Application Process?

Finance. Services Rendered include,

*Debt Consolidation Finance

*Business Finance Services

*Personal Finance services Help

Please write back if interested with our interest rate EMAIL: muthooth.finance@gmail.com
Call or add us on what's App +91-7428831341

Unknown ütles ...

Offre de prêt entre particulier prêt urgent demande de prêt ,
prêt entre particulier prêt sans frais ;prêt gratuit ;prêt sans justificatif ni banque ,
prêt en ligne ,recherche un prêt urgent ,prêt personnel ;
prêt d'argent en France /// Intéressé, Contacter : jocelynemauroy.fr@gmail.com

jocelynemauroy.fr@gmail.com

jocelynemauroy.fr@gmail.com

Mme Jocelyne Mauroy

Unknown ütles ...

VAJAME KIIRESTI NEREDOONORIT SUMMAGA [800 000 USD], VÕTKE MEIEGA KOHE ÜHENDUST LISATEABE SAAMISEKS. Saatke meile jaslokhospital20@gmail.com} või WHATSAPP kohe, (+17013531601 ) Dr Vikram Kumar, JASLOK HAIGLA INDIA. OLNUD ORGANIKIRURGIA AMASPETSIAALIST, ostan ja müün ka. MÕISTLIK TÜÜPIDE 0F ORGANITE siirdamine Vajame teie kiiret vastust

Catherine ütles ...

Tere proua/proua
Minu nimi on proua Catherine BOURGEAT.
Olles sertifitseeritud rahalaenuandja, on mul teatud finantseerimissumma, pakun lühi-, keskmise ja pikaajalisi laene vahemikus 2000 € kuni 8 000 000 € kõigile tõsistele ja ausatele madala intressimääraga 2% aastas. Olen valmis oma kliente rahuldama maksimaalselt 72 tunni jooksul pärast teie taotlusvormi kättesaamist. Huvi korral või lisateabe saamiseks võtke minuga e-posti teel ühendust.
email: catherinebourgeat.fr@gmail.com

Patricia Carrier ütles ...

Email : creditfinancier003@gmail.com

Votre rêve est de réaliser un projet et vous désirez faire un crédit mais toutes vos tentatives d'obtention de crédit ont été vaines.
Une opportunité s'offre à vous maintenant.
Pour tous vos besoins de crédit, veuillez adresser votre demande de crédit tout en faisant connaître le montant que vous désirez emprunter au service de crédit financier qui m'a aidé à avoir un prêt dans un bref délai.
Ils sont disponibles 24 heures sur 24 heures par email : creditfinancier003@gmail.com Leurs conditions d'offre de crédit sont très simples et accessibles à tout le monde.

Adresse à contacter : creditfinancier003@gmail.com

Cellule-Anticybercriminalite ütles ...

E-mail : jean.pierrebrauoirccunit@gmail.com

OIRCC, un organisme international crée par les pouvoirs publics et en collaboration avec Interpol mondial est à la disposition de toute personne victime de toutes formes d'escroquerie sur internet pour procéder à l'arrestation des cybercriminels jusqu'au remboursement de la somme arnaquée voire le dédommagement dans certains cas.

Déposez une plainte directement sur notre adresse mail pour une assistance particulière :
 
CONTACT :

E-mail : jean.pierrebrauoirccunit@gmail.com
 
Site Web : livesignalinfo.wordpress.com